Напишете дума/думи за търсене

Най-многодетната майка у нас Цанка Павлова: През 2022 г. продължаваме оцеляването

Многолюдната фамилия е задружна / Снимки: 24 часа и личен архив

Ако разчитаме на държавата, 13-те ми деца ще умрат от глад

Мисията ни през 2022 г. е ясна и точна - продължаваме оцеляването. Ако разчитаме държавата да ни помага, децата ми ще умрат от глад. Но се справяме и по-големите батковци и каки помагат на по-малките, а ние с таткото осигуряваме храната и най-важните неща."

С тези думи започва изповедта си пред "България Днес" най-многодетната майка в България Цанка Павлова. Докато шета из двуетажната си къща в китното градче Гурково и приготвя поредната празнична трапеза за 13-те си деца и съпруга си Иван, майката героиня намира пролука да направи равносметка за отиващата си година и в същото време да отправи поглед към новата 2022 година.

"Както беше години наред досега, така е и сега. Не виждам никаква промяна в живота на обикновения отруден човек. Не се интересувам от политика, но именно политиката прокуди младите да се скитат немили-недраги в чужбина за препитание. Един от големите ми синове работи 6 месеца в строителството в Англия, събра малко пари за себе си и семейството, но после не пожела да отиде пак", разказва пред вестника работливата Цанка, докато събира поредната "порция" дрехи за пране, разчиства в двуетажния дом и сгъва дрехи.

Цанка и Иван с девет от децата си
Цанка и Иван с девет от децата си

Цанка ражда 13 деца, всичките желани и отглеждани с любов, грижа и добро възпитание. Съпругът й работи в строителството със заплатата от около 1000 лв. Подсигурява най-важното за едно семейство.

Най-малките деца, които са 12-о и 13-о поред - близначките Ивана и Николета - навръх 31 декември ще навършат 11 години. А тъкмо през 2010 г. "24 часа" нареди Цанка Павлова сред достойните българи.

По онова време Цанка живее с многолюдното си семейство в казанлъшкото село Кънчево. Преместването им в двуетажна къща в Гурково става благодарение на местния бизнесмен Кольо Атанасов, който предоставя безвъзмездно на семейството къща с двор. А най-многобройното семейство у нас е собственик на дома и по документи.

До Цанка пред елховия венец са 4 от отрочетата й - близначките Ивана (вдясно) и Николета, зад тях са Надежда и Димо
До Цанка пред елховия венец са 4 от отрочетата й - близначките Ивана (вдясно) и Николета, зад тях са Надежда и Димо

"Една от главните цели през 2022 г. е да измажем къщата, защото сега е на тухли. Батковците и каките събират средства, колкото успеем и ние ще съберем. Имаме дърва за огрев до края на януари най-вероятно, за които отново се събират пари помежду ни, а като свършат, пак ще се организираме със средства между нас и ще вземем още. Усеща се и поскъпването на тока - последната сметка е с 20 лв. повече от предишната и наближава 200 лв.", продължава с изповедта си Цанка, която впечатлява с позитивизма си, неприсъщ дори на много млади хора без деца и с не толкова житейски ангажименти.

"Мога да кажа, че децата дори са презадоволени. Дядо Коледа донесе мобилни телефони и други хубави подаръци на децата. Ние с таткото сме с обикновени апарати, защото на моя му счупих дисплея в градината, докато работя, и падна, а този на съпруга ми му изпадна на строителния обект и беше залят с цимент. Нека младите да имат модерни и хубави, ние не държим на това, важна е комуникацията", разказва през смях Павлова, привършвайки междувременно с голяма част от домакинските задължения.

Навръх 31 декември близначките Ивана (вдясно) и Николета ще навършат 11 години
Навръх 31 декември близначките Ивана (вдясно) и Николета ще навършат 11 години

Цанка и всички останали членове на най-многобройното българско семейство не обичат да се оплакват. Казват дори, че се справят по-добре и от "нормални" семейства. А една от най-големите трудности е да се намери снимка, на която Цанка, Иван и 13-те им деца да са на една обща снимка.

Цялата заплата на Иван от 1000 лв. месечно, отива за храна, сметки, дрехи и обувки от първа необходимост. Семейството плаща по около 20 лв. на ден за хранителни продукти, 200 лв. за ток и още толкова за вода. Цанка не получава и лев помощи и надбавки от държавата, тъй като отказва да ваксинира децата си и разчита на природния имунитет на многолюдната фамилия.

"Никой от нас не се е разболявал от коронавирус. Всички сме здрави. Осем от децата са ученици, като имам и внучка в първи клас", казва още Цанка.

Батковците работят

За семейния бюджет допринасят и работещите батковци. Всички са възпитани в дух на труд, взаимопомощ и позитивизъм. Дори фамилията да закъснее малко с плащанията на сметките, винаги се намират средства за погасяването им.

"Сеем картофи и отглеждаме зеленчуци, имаме и кокошки. Оправяме се и винаги сме оптимисти", казва още Цанка, която е факир в домакинството и след края на половинчасовия разговор е свършила всичко по план със задълженията си и фамилията се нарежда на празничен обяд.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ