Напишете дума/думи за търсене

Родителите с правилна самооценка възпитават успешни деца

За здравословното развитие на детето е наложително то да се чувства важно и достойно. Достатъчно високото самочувствие е детската броня срещу предизвикателствата на света.

Малчуганите, които се чувстват добре със себе си, се справят по-лесно с конфликтни ситуации и устояват на негативния натиск. Те са склонни да се усмихват по-често и да се радват на живота. Тези деца са реалисти и като цяло по-големи оптимисти. Доказано е също, че подрастващите, които се чувстват важни, имат здравословно тегло (т.е. липса на наднормено такова или пък твърде ниско), уважителни са към околните и се отличават в академичните среди с особени успехи. Също така са силни в извънкласните дейности и хобита и развиват здрави взаимоотношения със своите връстници.

За разлика от тях, за децата, които не се чувстват важни или ценени, предизвикателствата могат да се превърнат в източник на голямо безпокойство и фрустрация. Онези, които нямат правилна самооценка за себе си, трудно решават проблемите и могат да станат пасивни, асоциални и депресирани.

Вие имате най-голямо влияние по отношение на това вашето дете да се чувства важно, ценено и достойно. Не забравяйте да го похвалите за добре свършената работа, както и за положените усилия. Похвалете хубавите му черти, които то притежава и му помогнете да намери начин да се поучи от грешките и неуспехите си. Бъдете честни и искрени в похвалите си. Помогнете му да осъзнае, че и вие също страдате от съмнения в себе си и можете да правите грешки от време на време, но че знаете, че сте важни, ценени и обичани.

Когато подхранвате собственото си самочувствие и важност, детето ви ще се научи да прави същото, така че не забравяйте да давате пример. Избягвайте да се обезценявате или да се занимавате с дейности, които понижават самооценката или значимостта ви. Вашето дете може да има неточни или ирационални вярвания за себе си, своите способности или черти. Подчертавайте положителното и насърчавайте малчугана да задава реалистични очаквания и стандарти за себе си.

Помогнете му да идентифицира черти или умения, които иска да подобри и го насочете да измисли план за постигане на тази цел. Насърчете го да се включи в съвместни дейности, които развиват умението за работа в екип и постижения. Чрез тези и други положителни, утвърждаващи дейности вашето дете със сигурност ще развие силно чувство за собствена значимост и стойност, които ще пренесе в годините на зряла възраст.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ