Напишете дума/думи за търсене

Грип и настинка при детето

Грипът и настинката обикновено се придружават, когато атакуват имунната система на детето

Това е широко разпространена вирусна инфекция и суровата истина е, че няма постоянно лечение, предназначено за нея. Така е, поради участието на много видове вируси, които не могат да бъдат убити, но да, техният темп на растеж може да бъде потиснат. Симптоматичните лечения ще задействат скоростта на подобряване на здравето на детето, но може да не работят за всички малчугани.

Детето може да бъде засегнато от вируса на грип и настинка, когато е изложено на заразен човек. Симптомите са леко главоболие, чувство на умора, запушен нос или хрема, сълзене на очите, лека температура, кихане, кашлица, мускулни болки и възпалено гърло. Отнема два до пет дни, за да се появят симптомите и три до пет дни за пълното развитие на вируса. Отнема почти две седмици, за да се отървете напълно от грипа.

Вирусът атакува горната дихателна система. Това са симптомите на настинка. Тези на грипа са по-неприятни от настинката и нарастват много бързо. Включват висока температура, хрема, възпалено гърло, запушен нос, втрисане, умора и гадене, повръщане, болка в очите и силно главоболие. Симптомите са изключително важни, когато се опитвате да правите разлика между грип и настинка.

Ние познаваме няколко типа на вируса — A, B и C — и най-често грипът при хората се причинява от грипния вирус тип A и B. Признаците на заболяването се появяват едновременно и бързо след инфекцията, само 4-6 часа по-късно.

Грипният вирус се разпространява чрез капки по три начина:

при директен контакт, например при ръкостискане или целуване

 с инфекциозни капки, когато болен човек кашля и киха

чрез въздуха

Малките деца отделят по-големи количества от вируса от възрастните и следователно са заразни в продължение на 7 дни или дори по-дълго. Точно затова грипът се разпространява много бързо в училищата и детските градини, където има много деца на едно място, тъй като само едно дете може да зарази цялата група. За да се избегне това, нека болното дете да стои вкъщи и да не се връща в детската градина или училището, докато не е напълно излекувано.

Също така е много важно по време на грипния сезон да укрепите имунната система както на болното дете, така и на останалите членове на семейството, така че цялото семейство да не се зарази.

Най-честият начин за разпространение на грипния вирус е предаване на инфекцията чрез директен контакт, затова е изключително важно да научите децата си и те да свикнат правилно и редовно да мият ръцете си.

Измивайте със сапун, като разтърквате ръцете една към друга и внимателно изплакнете пространството между пръстите, ноктите и китките. Премахнете сапуна под течаща вода и подсушете ръцете с хартиена кърпа или чиста памучна кърпа. След измиване избягвайте контакт с крана на чешмата или дръжката на вратата. Мийте ръцете си често, преди да приготвите храна, преди хранене, след кихане или кашляне, след ходене до тоалетната, след използване на обществен транспорт, след контакт с пациент и други. Освен миенето на ръцете също така е важно да научим детето да кашля в ръкава си и веднага да изхвърля използваните салфетки, като по този начин предотвратяваме разпространението на вируса.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ