Напишете дума/думи за търсене

Проф. Ива Христова: Децата са сериозно заплашени от Омикрон

Проф. Ива Христова

"Оптимизмът трябва да е умерен и да не подценяваме Омикрон, да не разчитаме, че ще мине леко. Винаги има рискови групи. Децата станаха уязвима категория. Скоро се започна с ваксинацията им, те бяха пощадени от предишните вълни, но сега са сериозно заплашени". Това заяви проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ, в студиото на "Офанзива".

Тя разкри, че няма още доказани случаи на Омикрон. "Очаквам доста повече положителни проби. Ще нараснат съществено. Ако имаме хиляди заболели, но едва няколко с усложнения, това ще даде очакваното разтоварване на болниците", сподели медикът.

По нейните думи Омикрон е много променен. "Има голяма група мутации, които му позволяват бързо да се разпространява и мултиплицира. Той заема собствена ниша, не е в резултат на промяна на другите варианти. Наблюдаваме от 30 до 50 пъти нарастване на антителата след поставяне на бустер. В рамките на 3 месеца е абсолютно ефективен", обясни тя.

Инфекционистът обясни, че ако човек иска да си постави ваксината на "Янсен", след 2 месеца е добре да направи бустерна доза.

"Първите симптоми на Омикрон се появяват на третия ден, това се дължи на по-бързо мултиплициране на вируса", подчерта проф. Христова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ