Напишете дума/думи за търсене

Болка в гърба след раждане - на какво се дължи?

Защо гърбът ме боли толкова много след раждането? Това е въпрос, който много жени си задават.

Много от физическите промени, които са довели до болки в кръста по време на бременността, могат сега да са причина за крампи в гърба. Например, по време на деветте месеца разширяващата се матка разтяга и отслабва коремните ви мускули и променя стойката ви, като натоварва гърба.

Допълнителното тегло по време на (и след) бременност не само означава повече работа за мускулите, но и повишен стрес върху ставите ви. Освен това хормоналните промени могат да разхлабят ставите и връзките ви. За съжаление, всички тези промени не изчезват непременно веднага след появата на бебето.

Освен това, докато раждате, може да сте използвали мускули, които обикновено не натоварвате. Така че е възможно да усетите тези ефекти за известно време, особено ако сте имали продължително или трудно раждане.

Други фактори също влизат в действие по време на следродилния период. Много нови майки неволно влошават проблемите си с гърба, като не използват добра поза по време на кърмене. Когато за първи път се учите как да нахраните бебето си от гърда, може да сте толкова фокусирани върху това да го накарате да засуче правилно, че неволно да се прегърбвате, напрягайки мускулите на врата и горната част на гърба, докато гледате надолу. Цялостното изтощение и стрес от грижата за новородено 24/7 също може да затрудни възстановяването от всички болки след раждането, включително тези в гръбначния стълб.

Болката в тази зона обикновено се подобрява в рамките на няколко месеца след раждането, въпреки че някои жени ще продължат да изпитват такава много по-дълго. Ако сте имали болки в гърба преди или по време на деветте месеца, е по-вероятно да изпитвате постоянни крампи в гърба след това, особено ако бременността е била тежка или неразположенията са започнали още в ранните гестационни седмици. Наднорменото тегло също увеличава риска от хронична болка в гърба.

Какво мога да направя по въпроса?

Започнете с посещение при личния си лекар. Той ще ви предложи подходящи мерки за облекчение, които да опитате на първо време. Също така ще оцени ситуацията и сериозността на състоянието ви и ще назначи допълнителни изследвания и снимка, ако има нужда от тях. Общите домашни средства за лечение на болки в гърба обикновено включват:

Леки раздвижващи и разтягащи упражнения

Когато гърбът ви боли, движението може да е последното нещо, което искате да правите, но може да е точно това, от което тялото ви се нуждае. Първо изберете лека форма на натоварване, като ходене. Бавното ходене е безопасно и можете да започнете да го практикувате почти веднага след вагинално раждане или цезарово сечение. Препоръчваме ви да си закупите и коригиращ колан за изправяне на гръбнака, който да носите поне по 6 часа на ден. В началото със сигурност ще ви бъде трудно и ще усещате болка, защото ще принудите гръбнака си да стои в непозната за него поза - т.е. изправен, но след първата седмица ще свикнете. Правилната стойка на гърба не само ще намали болката ви, но и ще подобри дишането, което автоматично ще доведе до повдигане на общия тонус и повече енергия.

Можете междувременно да започнете постепенно да правите упражнения за укрепване на мускулите на гърба и корема. Опитайте плавни движения за разтягане или йога. Избягвайте преразтягане или екстремни пози. И винаги слушайте тялото си. Ако определена поза или дейност ви причиняват дискомфорт, спрете незабавно.

Отидете на масаж

Ако можете да си позволите терапевт както финансово, така и времево - е абсолютно препоръчително да го направите. Добрият лечебен масаж не само ще намали дискомфорта ви, но и ще подобри общото ви емоционално състояние.

Поддържайте здравословно тегло

Както вече споменахме, здравословното тегло има отношение към крампите в гръбнака. Поддържайте нормални за ръстта си килограми и се стремете да премахнете тези, натрупани през деветте месеца, чрез балансирано хранене.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Изберете удобни обувки

Видът на стелките ви има пряко отношение към състоянието на гръбнака. Уверете се, че вашите са ортопедични и благоприятстват здравето на гърба ви. Това е особено важно сега, когато правите дълги разходки с бебешката количка.

Навеждайте се правилно

Никога не се навеждайте към земята, без да клекнете. Винаги присвивайте колене и тогава вземете, каквото ви е нужно. Обратното действие само ще влоши болката в гърба ви.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ