Напишете дума/думи за търсене

Развитието на моето дете: 5 години

Вашето 5-годишно дете обича да комуникира и вече говори добре.

Възможно е и напълно нормално все още да има проблеми с произнасянето на определени звуци или дори да заеква. Говорете с него и му четете често, за да подпомогнете гладкото изказване.

Също така се уверете, че спи поне по 10 часа всяка нощ в съчетание със здравословна диета и много упражнения. Придържайте се към установените граници, давайте избор, когато можете и хвалете постиженията му, за да изграждате добро самочувствие.

Вашето 5-годишно дете сега:

Петгодишните деца имат все повече физически постижения. Балансът се подобрява, малчуганът ще хвърля топка по-плавно, въпреки че улавянето все още е предизвикателство. Неговите големи и малки двигателни умения са чудесна основа за дейности, които изискват по-сложна координация на тялото - като плуване, търкаляне, бягане на домашно направена писта с препятствия, каране на скутер или кънки на лед.

На тази възраст може да забележите и свръх активност. Петгодишните деца са в постоянно движение и не могат да седят неподвижни. А и не би трябвало. Те имат по-добра издръжливост и рядко признават умора, дори когато са наистина изтощени.

Физическата активност осигурява голямо освобождаване на цялата тази протичаща енергия. Изследванията показват, че тя помага за намаляване на стреса при децата и подобрява вниманието им. На 5-годишна възраст се препоръчват поне 30 минути приятна, разнообразна, умерено интензивна дейност всеки ден. Хубаво е тя да бъде навън - дори когато времето не е слънчево.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Социално развитие:

Вашето дете вероятно ще иска да кани приятели у дома. То все още се учи как да се ориентира в социална среда и търси начини за това. За да направите събиранията с връстници по-приятни, следвайте тези правила:

Ограничете броя на участващите деца - идеалният случай е само по един приятел наведнъж.

Ограничете продължителността на играта. Един до два часа обикновено са достатъчно време. Ако изглежда, че децата се разбират добре, винаги можете да удължите времето малко. Но е по-добре да завършите с щастлива нотка, която ги кара да искат повече време заедно, отколкото да си кажат “чао” с караници или скука.

Придържайте се към домашните правила. Накарайте приятелчето на своето дете да се адаптира към вашите правила, а не обратното.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ