Напишете дума/думи за търсене

Д-р Анатолий Дуковски от УМБАЛ "Софиямед": Раждането на новия живот става с лъчезарност и с вяра

Мила, съпругът й Калоян, Емма и Матей

Мила, съпругът й Калоян, Емма и Матей

Не само Бабинден е повод да отправим сърдечна благодарност към специалистите в областта на акушерството и гинекологията, които се грижат бременността да е успешна, и с чиято професионална помощ се раждат здрави и енергични деца. Един от тези лекари е д-р Анатолий Дуковски, АГ специалист в УМБАЛ „Софиямед“, който през изминалите тридесет и пет години е водил раждането на стотици хиляди деца. 

 За раждането на пет деца от две поколения под грижите на д-р Дуковски ни разказва Мила, която за втори път ражда при него. Нейната майка има цели три раждания при доктора. „През 2015 г. в неговите ръце за първи път проплака дъщеря ми, а шест години по-късно се роди и синът ми", казва младата жена, добавяйки, че в тяхната фамилия пълното доверие в д-р Дуковски се предава по наследство. 

Д-р Анатолий Дуковски, акушер-гинеколог в УМБАЛ „Софиямед“
Д-р Анатолий Дуковски, акушер-гинеколог в УМБАЛ „Софиямед“

"Мила е много лъчезарно, усмихнато и позитивно момиче, което е родено при мен, а след това самата тя има две раждания при мен. По време на раждането на Мила в болницата имаше японска делегация, която дойде и в родилната зала. Когато стигнаха до мен, където бях заедно с нейната майка, аз казах на придружаващите: „Моля, предайте на делегацията, че в момента могат да видят на живо как протича раждане по нормален механизъм на една жена, която е световен шампион по художествена гимнастика“. Всички останаха изумени, тъй като никой не знаеше, че всъщност раждащата жена и нейна майка Камелия Игнатова по това време беше световен шампион по художествена гимнастика в ансамбловото съчетание на България с треньор Нешка Робева“, спомня си АГ специалистът. 

„Камелия роди по нормален механизъм, бих казал не лесно, но с един много добър краен резултат. Това е така, защото раждащите жени, които са имали активни спортни занимания или са тренирали за високо спортно майсторство, раждат трудно по нормален механизъм. Това е обратно на очакванията, но има своето научно обяснение“, изтъква д-р Дуковски. 

Сестрите Елена, Любомира, Мила и майка им Камелия
Сестрите Елена, Любомира, Мила и майка им Камелия

Майката на Мила има още две раждания при д-р Дуковски, също на момиченца. „Това е интересен факт, но тя не е единствената в моята практика, а такива са няколко случая. Имам и случай на момиче, родено при мен, което, от своя страна, в последните години имаше три раждания при мен чрез цезарово сечение. Жените, родени при мен, които сега имат по едно раждане пак при мен, са около десетина“, уточнява д-р Дуковски.

Какво според доктора трябва да се направи, за да успее една бременност? „Това е труден и сложен въпрос, няма единно становище в научната общност. Може би заради това няма достатъчно добри резултати и продължава да има голям брой спонтанни аборти“, подчертава д-р Дуковски. 

 „Успехът на ранната бременност се контролира от генетиката на майчиния организъм. Това означава близка и тясно преплетена биохимично връзка между майчиния организъм и ранната бременност по един невероятен начин. Те трябва да функционират синхронно, хармонично, елегантно, фино и правилно физиологично. Основният въпрос е какво, кой и как може да моделира тази физиология в успешна насока? Това може да направи най-голямата сила, която съществува в човешките същества – мисълта“. 

„Раждането на новия живот се случва при определени обстоятелства. То не може да стане със сълзи на очите. То става с лъчезарност, жизнеутвърдителност и с вяра, с убеденост. Впрочем, така както всеки човек вероятно постъпва в своя живот, обаче това започва от най-ранните фази на съществуването. Аз това съм разбрал“, обобщава д-р Дуковски. 

Според АГ професионалиста, ако мисълта бъде концентрирана в определена посока, тя може да постигне успех, дори дистанционно. Като резултат на мисловния процес организмът произвежда невромедиатори, които достигат до зоната на имплантация, тоест там, където става връзката на ранната бременност с майчиното кръвообръщение. Тези невромедиатори могат да разпознаят бременността като „чужда“ и да я отхвърлят, да настъпи спонтанен аборт, но могат да я разпознаят и като „своя“ и всячески да я подпомогнат в „развитието“ й. Те като че ли казват: „Добре дошла, бременност“, щедро я прегръщат и осигуряват успеха й. Това става с положителна нагласа, не с отрицателна, и примерите са многобройни. Това съм наблюдавал десетилетия“. 

Ковид е предизвикателство за бременната жена, както за всеки човек, заявява докторът, но изтъква и един много интересен факт – голяма част от децата на жени, прекарали инфекцията в хода на бременността, се раждат здрави. 

“Големият извод, които може да направим, е следният: „Космическият разум, който генерира човешкото възпроизводство, е до такава степен велик и уникален, че той пази новия живот. Въпросът е да осъзнаем как става това.  В случая „жертвеният орган“ е плацентата. Тя улавя в себе си всички вирусни частици, като по този начин  не позволява те да отидат към плода и да го заразят“.

Д-р Дуковски е дългогодишен главен асистент в Университетска болница "Майчин дом" и медицински управител на частен акушеро-гинекологичен център. Част е от екипа на УМБАЛ "Софиямед" от края на 2020 г. Завършва МУ ПЛЕВЕН през 1982 г. Придобива специалност по акушерство и гинекология през 1986 г. От 1983 до 2020 г. работи в "Майчин дом" в Отделение по Патологична бременност и родилна зала. Д-р Анатолий Дуковски e aвтор на над 80 научни публикации у нас и в чужбина. Автор на две монографии по ултразвукова диагностика - Ултразвукова диагностика в акушерството, издадена през 1994 г., и Ултразвукова диагностика в гинекологията от 1999 г. Редовен член на ISUOG - световна асоциация по ултразвукова диагностика в акушерството и гинекологията от 2003 г. Професионалните му интереси са в областта на причините за спонтанните аборти и преждевременни раждания и лечението на гинекологични заболявания. Участва в множество международни и регионални специализирани конгреси в областта на акушерството и гинекологията.   Д-р Дуковски притежава от 1991 г. диплом от Световната здравна организация по проблемите на инфертилитета и вероятно е единственият български лекар с такъв сертификат.

  • Ключови думи: