Напишете дума/думи за търсене

Развитието на моето дете: 6 години

Вашето 6-годишно дете е хем голямо, но същевременно все още малко в очите ви.

Бъдете разбиращи, когато прави грешки или е развило лош навик. Имайте предвид, че това е неговият начин да се справя със стреса. Стойте настрана от борбата за власт, като му давате избор, когато това е възможно, но бъдете твърди, когато не е.

Осигурете му ясни и точни правила за организираност, давайте първи задачи за помощ в домакинската работа. Сега е и времето, в което да му помогнете да се научи да кара колело и да обясните някои правила за безопасност. Нека не забравяме и Феята на зъбките. Точно сега е подходящо време да се запасите с награди от нейно име.

Малкото голямо дете

Стремете се да намерите баланс между мисленето за детето си като за „голямо“ (каквото е) и „малко“ (каквото) също все още е в много отношения). Дайте му повече отговорност да прави избори, да се облича и други подобни. В същото време признайте, че все още не е достатъчно зряло, за да бъде майстор в неща - като самодисциплина и самоконтрол.

Битки преди лягане

Обикновено на тази възраст много родители срещат трудности при заспиването на малчугана. Така е, защото всички тревоги на деня могат да изплуват в момента, в който главата на детето ви легне на възглавницата.

Ако се съпротивлява във времето за лягане, попитайте го защо това се е превърнало в проблем. То може да определи ясна причина: може би не е уморено или се страхува от тъмното. Повече физическа активност, премахване на шоколада или успокояване на страховете може да помогне.
Повечето деца на 6 реагират добре на стриктна рутина за лягане. Позволете на отрочето си да има някакъв контрол върху процеса на оформянето й. Ограничете времето пред екрана, компютърните игри и енергичната активност около час преди лягане, тъй като тези неща са склонни да стимулират, вместо да успокояват.

Вашето дете може да предпочете да му се чете след баня или просто да се сгуши във вас за сладки приказки. Разговорът е чудесен начин да наваксате и идеалното време то да се освободи от притесненията, които може да го държат будно.

Проблеми с очите

Често в ранните училищни години се появяват проблеми със зрението. Лекарите проверяват здравето му по време на предучилищните прегледи. Ето някои неща, за които е хубаво да следите в този възрастов период:

Оплакване, че не може да чете знаци или други думи от разстояние

Липса на интерес към четенето

Държи книгата много близо до носа

Прекалено и често триене на очите

Кривогледство

Хронично сълзене на очите (което може да показва запушен канал)

Ненормално подравняване на очите (като блуждаещо око или кръстосани очи)

Чувствителност към светлина

Очен преглед ще провери както зрителната острота на вашето дете, така и общото здраве на очите. Късогледството е най-честият проблем със зрението при малчуганите в тази възраст.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ