Напишете дума/думи за търсене

Що е то "четвърти триместър”

Когато сте бременна, прекарвате месеци в планиране: обмисляне на покупките, на багажа за родилното, бебешката стая, отпуска по майчинство и други. Но сякаш забравяте за следродилния си план, който е особено важен.

Вашият партньор ще се справи ли с нощното хранене? Има ли някой, който може да ви помогне с почистването? Планът за периода след раждането е красив начин двойките да се сближат чрез открита комуникация за страховете, въпросите и радостите, свързани с новата логистика покрай най-малкия член на семейството. Това смекчава изненадите около предпочитанията и ценностите на партньора и семейството ви, когато бебето се роди. Също така ще помогне за заобикаляне на стреса от противоречиви нужди и мнения.

Четвъртият триместър е свещено време

Следродилният период, известен още като четвърти триместър, е белязан от значителни промени: на тялото, на ума, на личността. След раждането вие изпитвате големи хормонални промени, възстановявате се и незабавно трябва да отговаряте за грижите и храненето на бебето. Към това прибавете хроничното недоспиване и повишени нужди от хранителни вещества и имате рецепта за дисбаланс.

След раждане жените са по-податливи на анемия, тревожност, умора и депресия

За да предотвратят не само физическото изчерпване, често срещано в тази фаза, но и емоционалното и психическо натоварване, много култури третират първите 40 дни след раждането като свещено време, предназначено само за почивка и изцеление. Казват, че ако тялото на майката не е някак овладяно през това период, това може да бъде катализатор за много други здравословни проблеми в бъдеще.

Започнете да правите следродилен план през третия триместър

Точно като плана за раждане, вие ще искате да създадете своя следродилен график, преди бебето да се роди, в идеалния случай някъде през третия триместър.

Предприемането на тези стъпки сега ще ви настрои за по-плавно приспособяване към четвъртия триместър (първите 90 дни от живота на бебето ви). Добре обмисленият план за след раждането гарантира усещане за готовност. Разбира се, невъзможно е да знаете как всъщност ще се чувствате по отношение на графика си, след като вашето дете е на бял свят, но разговорите за следродилния период с други родители сега могат да бъдат полезни, за да знаете какво предстои.

Как да си направим следродилен план?

Точно както при план за раждане, всичко, от което се нуждаете, е обща схема. Помислете за следните идеи като отправна точка:

Планиране на отпуск

Тъй като отпускът за отглеждане на дете може да варира, тук няма универсален стандарт и някои работни места може да са по-гъвкави от други. Обсъдете възможностите с таткото и вижте кога ще бъде възможно и необходимо да отсъства от работа, за да ви помогне поне в началото. Разбира се, това би било необходимо само ако нямате на кого друг да разчитате - като своята собствена майка, сестра или свекърва.

Планиране за почивка

В традиционната китайска медицина раждането означава енергийна промяна от ян (пълен, топъл) по време на бременност към ин (празен, хладен) след раждането. След като храносмилателните ви органи са били компресирани в продължение на толкова месеци, метаболизмът ви е бавен и слаб. За да подкрепите тази промяна, трябва да имате време за здравословна храна и поне малко почивка. Запасете се топли супи, както и смлени храни с високо съдържание на фибри - като овесени ядки и леща, за да предотвратите запек. Пийте вода със стайна температура и горещи билкови чайове. Избягвайте ледените напитки. Говорете предварително с вашия лекар за добавяне на допълнително желязо и Витамин С след раждането. Така ще насърчите заздравяването на тъканите.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Планиране за идване на гости у дома

Помислете за един или двама души, които могат да дойдат и останат при вас в първите седмици, за да ви помагат с бебето и домакинската работа, докато се възтановите. За всички останали създайте правила за посещение кога може да се отбият и да се запознаят с новия член от семейството.

Планиране на кърменето

Със сигурност сте мислили дали ще кърмите или ще използвате адаптирано мляко за храненето на вашето новородено. Това ще стане напълно ясно, когато бебето се роди и видите дали имате кърма и можете да се справите с тази задача. Все пак трябва да проучите марки за адаптирано мляко в случай, че ви се наложи. Така ще се чувствате по-подготвена и спокойна, дори и ако не всичко върви по план и както ви се иска. Не се чувствайте разочарована от себе си, ако не се справите с кърменето. Това не ви прави лоша майка.

Планиране на домакинската работа

От приготвянето на храна през прането до почистването на къщата до грижите за домашни любимци, не очаквайте да можете да се справите сами с всичките си домашни задължения. След появата на бебето нещо толкова просто, като разхождането на кучето, внезапно отнема три пъти повече време. Помислете дали имате нужда от помощ за почистване, готвене поне през първите 40 дни и се опитайте да организирате тази подкрепа предварително.

Планиране на подкрепа за психичното ви здраве

Ако имате личен терапевт, на когото вярвате, резервирането на превантивна сесия за седмица или две след раждането, за да обсъдите новите си емоции, би ви предпазило от поява на следродилна депресия.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ