Напишете дума/думи за търсене

Какви плодове задължително трябва да консумира бременната?

Вижте кои плодове трябва да присъстват в менюто ви през бременността и с какво ще са ви полезни.

Кайсии

Кайсиите са вкусни плодове, а като бонус може да консумирате и тяхната ядка. Кайсиите съдържат витамин А, С, Е, бета каротин, фосфор, силиций, калций, желязо и калий. В тези плодове има много хранителни вещества, спомагащи за здравословното развитие на бебето. Кайсиите освен това са богат източник на желязо, което е важно за предотвратяване на анемията. Може да консумирате от 2 до 4 кайсии всеки ден.

Череши

Черешите са чудесен източник на витамин С, а докато една жена е бременна, тя се нуждае от голямо количество витамин С, което да укрепва нейната имунна система. Консумацията на череши също така помага за ефективно кръвоснабдяване на плацентата и бебето. В тези плодове има мелатонин, стимулиращ клетъчния растеж и подпомагащ добрият сън през нощта.

Грозде

Гроздето е чудесен вариант за здравословна закуска по време на бременността. В гроздето има глюкоза, фруктоза, фолфафен, галова киселина, силициева киселина, оксалова киселина, пектин, магнезий, калций, желязо, фолиева киселина и витамини В1, В2, В6, В12, А и К.

Киви

В кивито може да откриете важни хранителни вещества като витамин С, Е, А, калий, фосфор, магнезий, фолиева киселина и диетични фибри. Известно е, че кивито има лечебен ефект върху човешката дихателна система. Освен това бъдещите майки, които редовно ядат киви, е по-малко вероятно да бъдат засегнати от кашлица, настинки и хрипове. Кивитата също така позволяват лесното усвояване на желязото.

Ябълка

Ябълките са полезни в много отношения. Те подобряват имунитета и силата на вашето бебе. Също така консумацията на ябълки през бременността ще намали риска от астма и екземи в по-късните етапи от живота на детето. В ябълките се съдържат витамините А, Е, D, както и цинк.

Круша

Има известен спор по темата дали крушите са полезни по време на бременността или не, ето защо най-добре се консултирайте със своя лекар. Все пак трябва да се каже, че крушите съдържат големи количества фолиева киселина, подходяща за бъдещите майки. Фолиевата киселина е жизненоважна за предотвратяване на дефекти на невралната тръба при растящи бебета по време на пренаталното развитие.

Ягоди

Подобно на черешите, ягодите са вкусни и полезни по време на бременността. Може да консумирате ягоди по всяко време от деня, а те ще ви заредят с голямо количество витамини и фибри. Ягодите имат високо съдържание на фолати. Освен това в тях ще намерите манган и калий, които помагат за растежа на костите на бебето.

Диня

Динята е богат източник на витамин А, С, В6, магнезий и калий. В нея може да откриете още така полезните фибри. Динята също така помага за намаляване на сутрешното или целодневно гадене. През последния триместър динята действа положително по отношение на подуването на ръцете и краката, намалява мускулните крампи и поддържа хидратирането на организма.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Банан

Бананите са едни от най-здравословните храни, които може да консумирате през бременността. В бананите има фолат, витамин С, В6, калий, магнезий и други полезни вещества. Витамин В6 помага за регулиране нивата на натрия, като се контролира гаденето и повръщането. Богатото съдържание на магнезий в бананите пък помага за възстановяване здравословния баланс на течностите. Обикновено лекарите препоръчват консумацията на един банан всеки ден – особено през първия триместър.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ