Напишете дума/думи за търсене

Как да възпитаме емоционално интелигентно момчe

Отглеждането на син с широкоскроено мислене може да бъде предизвикателство.

Някои момчета бавно възприемат социалните благодати и повече се интересуват от видеоигри, отколкото от жив контакт. Други са буйни до степен да им е трудно да се фокусират.

Без значение какъв е темпераментът на сина ви, имаме някои ефективни подходи за възпитание на широкоскроеност и емоционална интелигентност.

Дайте му отговорност

Следването на указания и завършване на задачи са умения, които често се развиват бавно при момчетата. Практиката помага. Помолете детето да ви донесе лъжица или друг предмет, който ви трябва. Възложете му изпълними задачи и постепенно увеличавайте сложността.

Чувството за отговорност ще му служи добре в училище, а в същото време домашният ви живот също ще тече по-гладко, когато получавате помощ.

Оставете го да изрази емоциите си

От момчетата се очаква от сдържат сълзите и емоциите си от съвсем ранна възраст. Когато синът ви се разстрои, оставете го да изрази себе си, стига да не е по разрушителен или напълно неприемлив начин.

След като възвърне контрола над емоциите си, можете да говорите с него за това какво чувства и защо. Помогнете му да обясни с думи чувствата си, независимо дали е наранен, тъжен или ядосан.

Дайте му много физическа обич

Проучвания показват, че майките и татковците имат по-малко физически контакт с момчета, отколкото с момичета - тенденция, която започва още с прохождането. Но дъщерите не са единствените, които трябва да бъдат държани и гушкани.

С напредване на възрастта момчетата вероятно ще се отклоняват от прегръдките и целувките на родителите, особено когато приятелите им са наоколо. Но дори и да кажат, че не го искат, все пак имат нужда от обич също толкова.

Не се опитвайте да озаптите енергията му

Момчетата са склонни да имат много енергия, която може да се натрупва, ако нямат достатъчно шансове да бягат, да се катерят и да изпускат напрежението. Само не забравяйте да напомните на сина си, че има времена и места – например класната стая – където той ще трябва да превключи на по-ниска предавка.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Дайте му шанс да изпита социалните си умения

Повечето момчета не създават близки приятелства толкова лесно, колкото момичетата. Те са по-склонни да играят в групи и да се борят за лидерство. Помогнете на сина си да укрепи приятелствата, като му организирате срещи за игра и го насърчавате да споделя играчките си, да използва добрите си маниери и като цяло да общува с други малчугани.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ