Напишете дума/думи за търсене

Проф. Салих Марангоз: Как се прави удължаване на крайници?

Фибуларната хемимелия е един от най-често срещаните ортопедични проблеми, които се откриват при раждане на дете с различна дължина на крачетата. Наблюдава се при едно от 40 000 новородени. При това състояние фибулата – кост в областта на прасеца, е по-къса или напълно липсва. Тибията на засегнатия крак също е по-къса от тази на здравия. Един от най-добрите специалисти в света за диагностика и лечение на вродени ортопедични проблеми е проф. д-р Салих Марангоз, детски хирург ортопед от болници ACIBADEM в Турция.

„Колкото по-къс е кракът, толкова по-сериозно е състоянието. Ако пациентът не получи никакво лечение до юношеска възраст, разликата в дължината на краката може да достигне до 25 см“, обяснява проф. Салих Марангоз. За тези пациенти се предлага лечение на два етапа: първият включва реконструкция на глезенната става, а вторият – удължаване на недоразвития крайник. Удължаването се извършва на етапи: например, при разлика от 15 см удължаването включва три етапа – между 2 и 4 години, след това между 6 и 8 години, и последно между 12 и 14-годишна възраст. Периодите за удължаване се планират според спецификата на всеки отделен случай

Техниките за удължаване на крайниците се усъвършенстват

Първите техники за удължаване на крайниците датират отпреди 100 години. Оттогава медицината се е развила значително, но основният принцип при удължаване си остава същият, казва проф. Марангоз. Днес съвременните технологии позволяват удължаване на крайниците и коригиране на деформации с компютърно подпомагани техники.

„Пациентът се подготвя в специална среда и срязваме костта по специална процедура. При определени условия организмът ще изгради нова костна тъкан“, обяснява реномираният детски хирург ортопед.

Руският лекар Гавриил Илизаров поставя основите на техниката за удължаване на костите. През 90-те години техниките се развиват и усъвършенстват в специализирани центрове в САЩ и с подкрепата на топ ортопеди като Стюарт Грийн, Дрор Пейли, Джон Херценберг методът се разпространява по света. „Аз имах възможността да работя с Дрор Пейли и Джон Херценберг като част от стипендиантска програма, което ми позволи да придобия опит с вродени патологии и лечение на сериозни ортопедични проблеми с помощта на специализирани методи. Днес все още използваме техниката на Илизаров за срез на костта и раздалечаваме двете части с по 1 мм на ден. Процедурата води до образуване на нова костна тъкан. Вторият етап от интервенцията е успешно укрепване и заздравяване на тази нова костна тъкан. Използваме както класически външни фиксатори, така и съвременни фиксатори с помощта на компютърно-асистирани техники. Тези устройства позволяват триизмерно коригиране на деформациите, като симулират нормалните движения на крайниците. Техниките дават възможността да се коригират няколко типа деформации, включително стойката, разлики в дължината и ъгъла“, описва развитията в тази сфера проф. Марангоз.

При малки деца лекарите все още използват класически външни фиксатори. Но при юноши и възрастни, топ специалистите като проф. д-р Салих Марангоз използват вътрешни устройства, като „имплантируеми удължаващи пирони“.

„Използвам техники за удължаване на крайниците и коригиране на деформации при деца и възрастни, но техниката с „пирони“ е предназначена само за юноши и възрастни, които имат нужда от удължаване. Развиват се нови техники, които позволяват да се използват и при по-малки деца. Към момента използваме устройства за вътрешно имплантиране при деца за коригиране на определени деформации. Хора, които страдат от ахондроплазия (дуорфизъм), също могат да се възползват от тези методи. Обикновено те са с нисък ръст и деформации на долните крайници. В САЩ все още се водят дебати дали тези пациенти имат полза от интервенции за удължаване на крайниците или не. Дискусията засяга различни случаи, защото при някои хора интервенцията помага доста – например, удължаване на ръцете ги улеснява в ежедневните дейности, позволява да шофират по-добре“, посочва проф. Салих Марангоз.

Екипът успешно лекува пациенти от цял свят

Топ специалистът по детска ортопедия препоръчва процедурите за удължаване на крайниците, засегнати от фибуларна хемимелия или друг проблем, да се прилагат на 2 или 3-годишна възраст. Така децата имат максимални шансове за нормално развитие. Но лекарите могат да се намесят успешно и на по-следващ етап. Такъв е случая с 4-годишната Мебарка, 4-годишно момиченце от Алжир. Екипът начело с проф. Марангоз успява да постигне значително удължаване на крачето, засегнато от фибуларна хемимелия, в рамките само на 2 месеца.

„Тя премина смело през трудния период, а семейството ѝ прояви отлично разбиране за ситуацията, и резултатът беше успешно коригирана деформация на глезена и удължаване на засегнатото краче с 5 см“, описва случая проф. Марангоз. Родителите на детето са изключително щастливи от успешната операция в болница ACIBADEM в Турция, след като лекарите в Алжир не им давали много надежди.

„Отидох при д-р Марангоз, за да видим какво може да се направи дъщеря ми да проходи“, разказва бащата Харири Бен Табет. „Малкото ни момиче страдаше от дълги години заради този проблем и не можеше да върви добре, защото десният ѝ крак беше по-къс от левия. Медицинският екип в ACIBADEM успешно оперира и удължи крака, и сега всички сме щастливи, че тя може да ходи, да играе и да се движи без чужда помощ. Проф. Марангоз ми каза, че след време ще трябва да направим и друга операция за коригиране и удължаване на крака. Надявам се, че лечението ще завърши успешно и детето ми ще е добре, ще оздравее и ще се справя добре в бъдеще. Със сигурност ще направим и втората операция, за да постигнем нашата цел. Искам да благодаря на всички, които ни помогнаха да стигнем до болници ACIBADEM. Впечатлен съм от безупречните грижи, положени за дъщеря ми, и от професионализма на медицинските екипи. Много ви благодаря и се надявам да ви се връща доброто, което направихте за моето малко момиченце“, каза щастливият татко в края на лечението.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria 

  • Ключови думи: