Напишете дума/думи за търсене

Едногодишното дете е страстен изследовател

Една година е вълнуваща възраст. Вашето бебе се променя в толкова много отношения. Пред него се открива един нов свят.

Изменя се вкусът му към храните, начинът на придвижване, поведението му към хората, които го заобикалят, отношението към себе си и към другите. Когато беше по-мъничко и безпомощно, вие можехте да го слагате там, където е било нужно и да знаете, че няма да мърда. Но сега не е така и трябва да бъдеще нащрек простоянно. Дори 1 минута невнимание може да доведе до злополука. Давахте му най-подходящите според вас играчки, хранихте го така, както считате за най-полезно. През по-голяма част от времето то добродушно ви се е подчинявало. Но във възрастта към 1 година всичко става доста по-сложно. Неслучайно казват, че отглеждането на дете до първата годинка, е лесна задача в сравнение с това, което ви чака след това.

Бебето ви вече сякаш започва да разбира, че е човешко същество, личност със свои мисли и желания. Например, когато предложите нещо, което не му харесва, то чувства, че трябва да се наложи. Природата съвсем естествено му подсказва това. То просто заявява „не“ гласно или с дела дори и за неща, които му се харесват.

Психолозите наричат това явление „негативизъм“, а майките „ужасен стадий на отрицание“. Но помислете за момент какво би се случило, ако детето никога не се бе научило да казва не? На първо място - то нямаше да е предпазено от околния свят. То би станало робот, механичен човек. Когато порасне и навлезе в живота — в училище, а по-късно на работа, всеки би се възползвал от неумението му да отказва. Ето защо тези първи прояви на характер са нещо, за което трябва искрено да се радвате и дори да насърчавате в умерени граници, когато това е допустимо.

Едногодишното дете също така е страстен изследовател. Навира се навсякъде, опипва всяко ъгълче по мебелите, клати масата и всяко незаковано нещо, иска да извади всяка книга от библиотеката, катери се навсякъде, където може, вмества малки неща в големи и след това се опитва да направи обратното.

Уморената майка нарича това „палавост“ и понякога се дразни от изтощение. Но всъщност трябва да знаете, че този период е особено важен за бебето ви. То трябва да открие големината, формата и подвижността на всичко в своя свят и да изпробва собственото си умение, преди да премине към следващия етап. По същия начин, както се налага да завърши основното училище, преди да влезе в гимназията. Това, че се „пъха навсякъде“, показва, че е любопитно, умно и енергично. Какво по-хубаво?

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Изборът на занимания за дете на 1 година е богат. Можете да разчитате на различни образователни играчки за бебета, които да допринесат за развитието на вашето мъниче. Нека разгледаме някои предложения за игри и занимания за едногодишно дете:

Дървени пъзели

Заниманието с дървени пъзели неслучайно е на първо място. Без съмнение, те са важен инструмент за обучение, който може да се използва за подпомагането на развитието на вашето мъниче. От пъзели с животни, до тези с любими герои или пейзажи, изборът е богат. Най-ефективно е да започнете да редите от ранна възраст, за да усвои заниманието и да му спестите разочарования, когато порасне.

Детските пъзели са чудесен инструмент за самокорекция. Бебето ще мине през редица опити да постави парчето на правилното място, докато най-накрая успее да сглоби картинката.

Игра с пясък

Този тип занимание е подходящ за изграждането на редица различни умения, както физически, така и социални. То помага на бебето да се запознае с различните текстури и да развие своята фина моторика и координация. 

Криеница

На 1-годишна възраст тази игра няма да е това, което си представяте, а ще включва криенето на родителя и откриването му от детето. Това е едно чудесно упражнение за вашето бебе. Мисълта, че не ви вижда непрестанно, не означава, че е изоставено или вие няма да се върнете. Това осъзнаване ще му помогне за постепенно развиване на самостоятелност и увереност, дори когато вие не присъствате в помещението.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ