Напишете дума/думи за търсене

Развитието на моето дете: 6 години

6-годишните деца обичат стихотворенията заради играта на думи и повторенията

Те също така се наслаждават на глупави изрази и звукоподражание - думи, които звучат като нещото, което описват, като „съскане“ или „мяукане“. Децата на тази възраст работят, за да разберат повече за това какво правят "големите хора" - открития, които ги карат да се чувстват едновременно уверени и объркани. В същото време стихотворенията отразяват все по-сложния свят на детето. В тях 6-годишните включват рицари, плюшени мечета и всякакви фантастични същества и ситуации. Малчуганите на тази възраст се вкопчват в утешително познатото, както и с нетърпение търсят нови неща. Те също така все още обичат да им се чете, дори когато започват да овладяват книгите сами.

Какво да правите в този период?

Стремете се да намерите баланс между мисленето за детето си като за „голямо“ (каквото наистина е) и „малко“ (което също все още е в много отношения). Дайте му по-голяма отговорност да прави избори, да се облича и други подобни. В същото време признайте, че то все още не е достатъчно зряло, за да бъде майстор в неща като самодисциплина и самоконтрол.

Правенето на избор може да бъде трудно за шестгодишните. Все още може да се нуждаят от повече насоки, отколкото си мислите. Проблемът е, че има толкова много възможни избори и едно дете на тази възраст е много наясно с възможностите. Да кажем, че го помолите да избере лека закуска. Достатъчно лесно, нали? Е, може да имате шкаф, пълен с опции. Да вземе ли любимите си бисквитки или да опита нещо ново? Ще бъде ли разочаровано, ако направи грешен избор?

Научете го как да взима решение: трябва да прецени ситуацията, своите нужди, тези на другите, какви са опциите. В живот, в който има минимум контрол, всеки избор може да изглежда като голяма работа. За вас може и да изглежда като детска игра, но за него правенето на избор все още е трудно. Ето защо 6-годишните понякога изглеждат парализирани от нерешителност.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Когато можете, избягвайте да се намесвате и да правите избор вместо него. Ограничете опциите, за да е по-малко склонно да бъде претоварено. Можете също така да му помогнете, като го научите как да отсява изборите. Бъдете съпричастни и предложете помощ. Ако откаже, го оставете да живее с решенията, които взема.

Друго важно нещо, което е необходимо да правите в този период, е да разбирате повече от всякога емоциите и чувствата му. Също така да показвате разбиране и състрадание, когато детето се чувства тъжно. Малките неща, които казвате, могат да му помогнат да се чувства по-добре, когато е разстроено.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ