Напишете дума/думи за търсене

Има пет типа положително семейно преживяване

Всички родители имат за цел да отгледат щастливи, здрави и добре приспособени деца.

Повечето търсят информация онлайн, от книги и други ресурси, свързани с детското развитие, психология и родителството, за да им помогнат да успеят да постигнат целите си. И все пак те може да пренебрегнат важността на ежедневното взаимодействие с отрочетата си, както и влиянието на рутинния семеен живот, който играе съществена роля в подкрепата на психичното здраве и благополучие на всички членове на семейството.

Има пет типа положително семейно преживяване:

поддържане на взаимоотношения

установяване на рутинни действия

поддържане на очаквания

адаптиране към предизвикателствата

свързване с общността

И петте преживявания са силно предсказатели за качеството на семейния живот и устойчивостта. Родителите може да смятат, че задържането в извънкласни дейности и помагането с домашните са най-важните действия, които могат да предприемат, за да гарантират, че техните деца и тийнейджъри ще станат успешни възрастни.

Въпреки това може да пренебрегнат значението на прекарването на време в лично общуване. Когато родителите и децата отделят време в общуване и забавление заедно, резултатите са много и изключително ценни. От този опит през годините малчуганите започват да се чувстват важни и обичани. Те имат възможността да възприемат основни ценности. Родителите пък имат шанса да получат по-задълбочени познания за силните и слабите страни на децата си, което им позволява да осигурят достатъчна подкрепа и правилно напътствие.

Всички тези преживявания създават по-силна връзка, което води до по-голямо самочувствие, устойчивост и самоувереност. Ето няколко дейности, които трябва да имате предвид, за да увеличите времето за семейно забавление и сближаване:

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

1. Време за семейно хранене, което включва участие на всички в разработването на менюто, подпомагане при приготвяне на храната, подреждане на масата, сервиране и почистването. По време на вечеря не трябва да има електронни устройства.

2. Създайте навик да четете на децата си няколко пъти седмично. За по-големите попитайте коя книга четат. И в двата случая ги включете в дискусия. Попитайте какво им е харесало в книгата.

3. Посещавайте заедно събития - изложба, музей, концерт и други.

4. Отидете заедно на църква.

5. Планирайте вечери за семейни игри. Те са чудесен начин да се забавлявате.

6. Споделяйте музика, като слушате, пеете или танцувате заедно.

7. Участвайте заедно във физическа активност, която може да бъде риболов или стрелба по кошове в задния двор, посещение на фитнес залата или басейна заедно. Пускайте заедно хвърчило. Играйте фризби. Отидете на плажа и се забавлявайте.

8. Изградете структура заедно с блокове или Лего.

9. Гледайте филм заедно, независимо дали у дома или на кино. Обсъдете впечатленията си.

10. Планирайте семейни дейности на открито - като туризъм, колоездене, пикници или къмпинг.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ