Напишете дума/думи за търсене

Кога да сменим коритото с къпане под душа?

Много родители си задават въпроса кога е подходящо време да започнат да къпят детето си под душа.

Възможно е да се случи, когато умее да стои в душ кабина и да търпи усещането, че водата пада отгоре. В този момент то може да започне да взема душ.

Повечето малки деца все пак предпочитат да седят и да играят във вана или корито, отколкото под душа. Изчакайте, докато прояви интерес. Когато го направи, има някои стъпки, които да следвате, за да може да свикне.

Започнете, като първите пъти го държите в ръцете си. Обяснете му какви ще са усещанията, които ще изпита. Сигурността, която предлагате, ще ви помогне да направите прехода по-плавен. Можете също така да го накарате да привикне с усещането стъпка по стъпка.

Оставете го да стои под душа, без водата да тече. За допълнителна сигурност то може да седне на пластмасов стол или постелка. Нека избере само! Попитайте го какво предпочита. Ако желае, нека вземе при себе си любими играчки за баня.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Когато се почувства комфортно на това място, го накарайте да стои пред душа с вода, за да свикне със звука и вида на падащата вода. След това му позволете да гледа как родител или по-голям брат или сестра си вземат баня. Това ще му помогне да навърже отделните стъпки и да разбере процеса, без да се страхува. Бъдете внимателни за подхлъзване. Една подложка ще улесни вашето мъниче да остане изправено.
Може да отнеме известно време, докато детето ви започне да се наслаждава на вземането на душ. Не се учудвайте, ако шумът и пръскането са твърде стресиращи за него в началото.

Ако не му харесва, върнете се във ваната или коритото. Не го насилвайте. След време ще пожелае душове, но дотогава нека бъде по неговия начин. Около 6-годишна възраст то може да се къпе само, стига да сте наблизо, в случай че има нужда от помощ. Дотогава не забравяйте да го държите под око, когато е под душа.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ