Напишете дума/думи за търсене

Как да организирате по-добре деня си

Имате ли чувството, че сте заети през цялото време и че дните стават все по-къси?

Постоянно ли сте претоварени и сякаш не можете да спазвате крайните си срокове? Намалява ли времето, през което можете да се концентрирате?

Ако сте отговорили с „да“ на тези въпроси, ви липсва умствен фокус, който пречи да развиете пълния си потенциал. Да се научите да го подобрявате е начин да се освободите от безкрайния повтарящ се цикъл. Невинаги ще умеете да сте 100% концентрирани, но стремежът към това ще ви помогне да постигате целите си по-лесно и ще ви позволи да се справите с всяка задача. Ето какво можете да направите:

Определете целта си

Трудно е да поддържате фокус, когато вашето тяло, ум и душа не са в съответствие с целта ви. Липсата на страст ви кара да загубите концентрацията си през целия ден. Ако се откривате в тези думи, може би е време да обмислите поемането на нова посока в живота си.

Намирането на коренно различен път е плашещо в началото. Един от най-добрите начини да откриете своя стремеж и цел е да използвате техниката с 5-те въпроса “защо”. Тази форма на саморазпитване ще ви помогне да стигнете до същината на това, което наистина желаете от живота си.

Да кажем, че първоначалното ви желание е да „правите повече пари“:

Защо искам да получавам повече пари?

“Защото искам да си купя голяма къща.”

Защо искам голяма къща?

“Защото да живееш в голяма къща е удобно.”

Защо само голямата къща ми дава удобство?

“Защото имам голямо семейство. Имаме нужда от голяма къща за всички.”

Защо искам голяма къща, в която да живеят всички?

"Защото искам те да живеят на удобно място."

Защо това е така?

"Защото обичам семейството си и искам те да са щастливи."

Виждате ли ясната разлика между първоначалното желание и истинската цел в края? В този пример си мислите, че искате повече пари, но в действителност това, което наистина желаете, е семейството ви да бъде щастливо. Въпреки че материалните блага могат да допринесат за това, начинът, по който се отнасяте към близките си и времето, което прекарвате с тях, са основното нещо.

Дайте приоритет на работата си

Как да се справите със загубата на фокус при жонглиране с множество задачи? Започнете, като се научите как да действате по-ефективно. Когато приоритизирате задачите си по важност, в крайна сметка няма да се налага да се справяте с краен срок в последната минута. Не всеки ангажимент изисква еднакво внимание.

Работата върху вашите умения за управление на времето ще ви помогне да разпределите всяка минута интелигентно, така че да обърнете полагащото се внимание на всяка задача. Настройте се за успех, като си поставяте цели, за да завършите работата си всеки ден. Ще започнете да виждате положителна обратна връзка, когато ангажиментите ви са завършени с лекота.

За щастие, приоритизирането на задачите ви е наистина доста лесно постижимо. Отделяйте 5 - 10 минути сутрин, за да прецените задачите, които трябва да изпълните през този ден:

Решете кои са приоритетните задачи и кои не са толкова важни:

Подредете ги под формата на списък от най-неотложните до тези, които могат да бъдат свършени накрая

Започнете да работите по списъка си отгоре надолу

Когато използвате този не особено сложен подход за управление на времето, ще забележите големи резултати в това, което сте в състояние да постигнете. Няма да се сблъсквате с повече пропуснати срокове и стрес.

Можете също да преминете към следващия етап, като използвате метод на настройка. Това включва анализиране на всяка задача:

Намерение: Защо го правите

Стойност: Какви ползи ви носи задачата

Разходи: От какво трябва да се откажете или да инвестирате, за да постигнете стойността (в ресурси, прекарано време и т.н.)

Когато направите този анализ, ще видите на кои задачи да дадете приоритет. След това ги разпределете в задължителни и с по-нисък приоритет. Когато знаете важността на задачите си и приблизително колко време да отделите за всяка, е време да приложите всички тези неща в действие. Така винаги ще имате организиран седмичен план, който ви позволява да овладеете времето си.

Друго предимство от работата по този начин е, че ще започнете да създавате солидна рутина за някои повтарящи се дейности, като например отговаряне на имейли или дори сутрешната ви тренировка. Това ще ви даде спокойствие, увереност и време за нови цели и мечти.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ