Напишете дума/думи за търсене

Набедената от Москва за фалшиво бременна от Мариупол роди момиченце

Снимки Nexta live

Младата бременна украинка с рани по лицето, бягаща от разрушения родилен дом в Мариупол, чийто образ разтърси целия свят, е родила момиченце.

Русия отричаше нападението над родилния дом, а в много сайтове се появиха фалшиви новини, че всичко е инсценировка. Москва официално твърди, че унищоженият родилен дом в Мариупол бил всъщност военен обект. Посолството на Русия във Великобритания дори се подигра в Туитър, че жената на снимката имала много реалистичен грим, че била блогърка и модел.

Версията за гримирана моделка, която уж е бременна, обиколи и български сайтове и социални мрежи и продължава да се тиражира.

В действителност Мариана Подгурска е била рекламно лице на козметични продукти и гримове. И в действителност младата жена, която е от Мариупол, е била бременна. Терминът й е бил в деня на атаката над родилния дом.

Миналата нощ Мариана е родила момиченце, става ясно от актуални снимки и публикации в социалните мрежи. В профила си красивата украинка е споделяла и етапи на бременността си през последните месеци.

И майката, и детето са добре, но са на студено и в ужасни условия, разказва "Офнюз". В обсадения вече седдмица от руската армия град изпитват кошмарен недостиг на храна и вода. Според репортажи на световните агенции хора дори се бият за храна. От дни местните жители топят сняг за вода. При минусовите температури в града няма ток и съответно никакво отопление, а и повечето жители се крият по мазетата.

 По данни на местните власти при удара над АГ болницата на 9 март са загинали трима души, включително едно дете, а 17 са били ранени. На 10 март руският външен министър Сергей Лавров заяви, че "този родилен дом в Мариупол отдавна е завзет от батальона "Азов" и други радикали". Според Лавров "всички родилки, всички медицински сестри и изобщо целият персонал е бил изгонен". Руското министерство на отбраната нарече съобщенията за удара по болницата "провокация от страна на киевския режим". Това бе категорично опровергано от градските власти.

Последствията от удара по болницата са заснети от фотографа Евгений Малолетка. "Заснехме случилото се. Беше въздушен удар, а болницата беше пълна с хора. Хората излизаха от мазето и от сградата - ние снимахме. Не е имало Азов", заявява той пред The Insider.

Разрушена болница в Мариупол
Разрушена болница в Мариупол
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ