Напишете дума/думи за търсене

Разширени вени през бременността - ще изчезнат ли след раждането?

По време на бременност тялото ви преминава през много промени. Обемът на кръвта ви се увеличава с 50 %, оказвайки допълнителен натиск върху вените.

Освен това хормоните на бременността (предимно прогестеронът) предизвикват отпускане на гладките мускули – тези, които покриват кръвоносните съдове.

И накрая, нарастващата ви матка оказва натиск върху по-големите вени в таза и корема. Това от своя страна повишава налягането във вените на краката, което затруднява връщането на кръвта обратно към сърцето ви и ги кара да се подуват и изпъкват. Около 30% от майките, които очакват дете за първи път, развиват този неприятен симптом по време на бременност. Генетиката също често играе роля в това.

Симптомите могат да включват:

Болезнено усещане в краката

Сърбеж около вените

Обезцветяване на кожата

Мускулни крампи и подуване на краката

По-силна болка след стоене или седене за дълъг период от време

Ще изчезнат ли разширените вени след раждането?

Разширените вени по време на бременност обикновено се подобряват след раждането и избледняват или изчезват около 12 седмици след него. Но ако сте страдали от такива преди деветте месеца, имате фамилна анамнеза, страдате от наднормено тегло или сте склонни да стоите дълго време прави, те може да не се свият толкова много след появата на бебето.

Кои са начините за минимизиране на разширените вени по време на бременност?

Разширените вени по време на бременност са предимно безвредни. За да ги намалите, опитайте следните предложения:

Упражнения

Една бърза разходка около блока всеки ден може да подобри кръвообращението и притока на кръв обратно към сърцето. Ако можете да плувате, техниката в безтегловност ще ви помогне, без да оказва натиск върху краката.

Повдигнете краката си

Отпуснете краката си на стол, когато седите и ги повдигнете на възглавница, когато лежите. Правете почивки. Избягвайте да седите или стоите за дълги периоди от време.

Опитайте компресивни чорапи

Компресивните чорапи подобряват кръвообращението и помагат за лечение на разширени вени. Те прилягат най-плътно на стъпалото и постепенно се разхлабват, докато се издигат нагоре по крака. Лекарите обикновено препоръчват да ги носите през целия ден. Говорете с вашия доктор дали и кой модел е подходящ за вас.

Някои стигат до коляното, други до бедрото, а трети се изкачват до корема ви. Те също се предлагат в различни степени на компресия. Кое е най-доброто за вас зависи от това къде на краката ви се намират разширените вени.

Внимавайте какво носите

Избягвайте тесните дрехи около кръста, краката или слабините. Придържайте се към обувки с нисък ток, а не на висок.

Намалете солта

Заложете на диета с ниско съдържание на сол, за да предотвратите задържане на вода и подуване.

Има ли безопасни възможности за лечение на разширени вени след раждане?

Да. Ако разширените вени не се подобрят в рамките на няколко месеца след раждането и ви карат да се чувствате неудобно, имате няколко различни варианта за безопасно лечение. Препоръчва се да се изчака от шест до девет месеца след раждането, за да се избегне лечението на разширени вени, които в крайна сметка се подобряват. Може също да искате да забавите лечението им, ако планирате друга бременност в бъдеще. Тя ще доведе до връщане и влошаване на състоянието.

Съдовите хирурзи са тези, които обикновено предоставят лечение на разширени вени. Може да започнат с лазер, за да видят дали ще се повлияят. Или да преминат направо към инжекционно лечение. Третирането ще се определи от местоположението и тежестта на състоянието на вашите разширени вени.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ