Напишете дума/думи за търсене

Изчакайте с взимането на вана след раждането

Можете да се къпете след раждането, но e препоръчително да не киснете много време във ваната или да стоите дълго под горещ душ.

Най-добре е да изчакате поне четири седмици, преди да се върнете към обичайния си начин на къпане. Дотогава е хубаво да използвате не чак толкова гореща вода и да не прекалявате със стоенето във ваната. През първите няколко седмици след раждането шийката на матката все още е донякъде разширена, независимо дали сте имали вагинално раждане или цезарово сечение. Има теория, че водата във ваната може да достигне до матката ви, да въведе бактерии и да причини инфекция. Поради същата причина на бременните не се препоръчва да ползват обществени басейни и да се киснат във вода.

Освен това, ако сте имали разкъсване на перинеума или епизиотомия по време на раждане, стоенето във вана за продължителни периоди от време може да допринесе за отваряне на раната. Изчакате поне четири до шест седмици, за да ползвате ваната, ако сте минали през цезарово сечение. Потапянето на белега може да доведе до инфекция на мястото на разреза.

Придържате се към душа. Използвайте не много топла вода и душ гел за чувствителна кожа. Високата температура разширява кръвоносните съдове, което не е никак препоръчително, когато имате оперативна рана или докато матката ви се свива.

Нежно почистете тялото си, без да търкате твърде силно на мястото на операцията или около тазовата област. След като мине достатъчно време, следродилната вана е страхотна идея и отличен начин да релаксирате поне за 10 минути покрай грижите за бебето. Тя не само ще успокои напрегнатите мускули, но и ще презареди батериите ви.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Ето някои съвети за първата вана след раждане:

Подгответе я. Уверете се, че е максимално дезинфекцирана и чиста, преди да влезете. Може да искате да поставите чиста постелка на дъното, за да избегнете подхлъзване.

Обърнете внимание на вашите продукти за баня. Всичко с твърде силен аромат или силни химикали увеличава шансовете за дразнене на кожата, така че се придържайте към нежни почистващи и неароматни сапуни и соли за вана. Ако нямате под ръка нищо, което отговаря на тези изисквания, винаги можете да използвате бебешки сапун.

Изтъркайте нежно. В първите няколко къпания се измийте само с помощта на ръцете, включително мястото на разреза и вагиналната област. Не с гъба за баня или дори мека кърпа. Твърде силното търкане или с грапава повърхност може да раздразни кожата и да удължи процеса на заздравяване. Още по-добре е да направите пяна от сапуна и просто да оставите водата да капе върху кожата ви, за да изплакнете.

Изсушете правилно. Важно е да се подсушите добре, за да намалите риска от инфекция. Не търкайте, а само попивайте - особено през мястото на разреза или близо до вагината.

Ако изпитвате болка или кървене в областта на таза или на мястото на разреза по време на или след баня, или ако имате температура, втрисане или цялостно чувство на летаргия, свържете се с вашия лекар. Всичко това са потенциални признаци на следродилна инфекция.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ