Напишете дума/думи за търсене

Усещам болка в опашната кост след раждане

Болката в опашната кост след раждането може да бъде причинена от разхлабени връзки следствие на вашата бременност или нараняване, което се е случило по време на раждането.

По-вероятно е да имате натъртване, ако сте преминали естествено раждане или бебето ви е било в позиция с лице нагоре. Повечето наранявания на опашната кост могат да бъдат лекувани у дома с лед и болкоуспокояващи без рецепта. Ако състоянието не се подобри след няколко седмици, е необходима консултация с лекар.

Oпашката е малка триъгълна кост, която седи в основата на гръбнака ви, точно в горната част на дупето. Състои се от последните три до пет прешлена на гръбначния ви стълб и е прикрепен към основата му чрез влакнести връзки, наречени лигаменти. Опашната ви кост ви помага да се стабилизирате, когато седите.

По време на бременност тялото освобождава хормона релаксин, за да разхлаби тазовите ви връзки и да даде на бебето място да слезе по родовия канал по време на раждането. По-хлабавите връзки могат да причинят по-стегнати мускули на тазовото дъно.

Тъй като мускулите на тазовото дъно са прикрепени към опашната кост, това е мястото, където може да почувствате болката. Теглото на вашето растящо бебе оказва допълнителен натиск върху нея.

Хормоните, освободени през третото тримесечие, правят опашната ви кост по-гъвкава, така че да може да се движи и да даде на вашето мъниче място за преминаване. Лигаментите, които са прикрепени към нея, също стават по-гъвкави към края на бременността. По-хлабавите връзки могат по-лесно да бъдат усукани (изкълчени) или разтегнати (напрегнати) по време на раждането.

Натискът на главичката, преминаваща през родовия канал, е вероятно да доведе до натъртване. А също и до изкълчване (изместване от позиция) или счупване на опашната кост. Фрактурите не са често срещани, затова бъдете спокойни. По-вероятно е да нараните тази област по време на раждане, ако плодът е много голям.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Какви са признаците за натъртване на опашна кост?

Болка или чувствителност в долната част на гърба

Болка, която се влошава, когато се изправите, стоите или седите за дълъг период от време

Болка по време на секс

Значителен дискомфорт, който води до проблеми със съня

Вашият лекар може да направи преглед, за да открие източника на болката ви. В зависимост от нараняването ще назначи допълнителни изследвания, за да постави диагноза, преди да препоръча лечение.

Как да излекуваме насинена или счупена опашна кост

Ако се чудите какво да направите при натъртване на опашната кост, знайте, че повечето от тези наранявания заздравяват от само себе си. Въпреки това, има някои неща, които може да опитате.

Задържането на пакет с лед върху възпалената област за 20 до 30 минути наведнъж няколко пъти на ден и приемането на нестероидно противовъзпалително лекарство може да помогне за намаляване на отока и болката.

Топла вана може също да осигури известно облекчение, като отпусне мускулите на тазовото дъно. Не е препоръчително обаче да правите вана в първите седмици след раждането,

Спането по корем или настрани, вместо по гръб, ще намали натиска върху опашната ви кост.

Упражненията за разтягане понякога са полезни. Физиотерапевт може да ви покаже как да ги правите правилно, така че да не влошавате нараняването.

Насинена опашна кост трябва да заздравее от само себе си в рамките на около четири седмици. Заздравяването на счупената може да отнеме до осем седмици, въпреки че болката от мускулно напрежение или възпаление в околните връзки може да продължи по-дълго. Избягването на всяка физическа активност, която ви причинява болка, и спазването на инструкциите на вашия лекар ще ви помогне да се излекувате.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ