Напишете дума/думи за търсене

Кога децата започват да изкачват стълби

Вашето бебе вероятно ще започне да опитва да се изкачва по стълбите скоро, след като се научи да ходи.

Това често се случва на около 12-месечна възраст, но може да направи първите си стъпки по всяко време между 9 и 18 месеца. Преди да започне да върви, може да забележите, че детето ви "изкачва" стълби, като пълзи нагоре или надолу по тях на ръце и колене. Ако му харесва тази дейност, покажете как да слиза по стълбите първо на корем - това е най-безопасният начин. Докато сте точно до него, за да предотвратите падане, пълзенето нагоре и надолу по мокетни стъпала е безопасно занимание, което помага за укрепване на големите мускули и повишаване на координацията.

Можете да насърчите уменията за катерене, като позволите да го прави нагоре и да обезопасите терена наоколо с подплатени възглавници и постелки. Ако все още не сте инсталирали предпазни врати в горната и долната част на стълбищата си и не сте сложили мрежа или пластмасови капаци, направете го възможно най-скоро. Никога не оставяйте детето си да играе без надзор на или близо до стълби, освен ако няма вратичка. Дръжте защитните си врати, докато детето ви навърши поне 3 години.

След като започне да ходи, е безопасно да го оставите да се изкачва по стълбите на краката си, като държи ръката ви и парапета за подкрепа. Уверете се, че не му се налага да се протяга толкова далеч, че да загуби равновесие. Някои току що проходили мъници предпочитат метода на катерене с ръце и колене през първите няколко месеца, докато не се почувстват достатъчно комфортно да се изкачват по стълбите изправени.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

На около 2-годишна възраст вашето дете вероятно ще може да се качва и слиза по стълбите самостоятелно, докато се държи за парапета, въпреки че все пак трябва да останете наблизо, за да предотвратите подхлъзване и падане. Уредите за игра на открито с къса стълба за изкачване или стъпала до пързалка също са чудесна практика, за да подпомогнете развитието на двигателните умения на детето си. Винаги бъдете наблизо на детската площадка и помагайте с държане за ръка.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ