Напишете дума/думи за търсене

Защо пълнея след раждането?

Повишаването на тегло след раждането може да се случи по редица причини.

Например защото сте уморени и нямате време за редовни упражнения или поради здравословно състояние, което изисква внимание - като следродилен тиреоидит, диабет или СПКЯ (синдром на поликистозните яйчници). Ако смятате, че полагате усилия, но все пак не отслабвате след раждането, говорете с вашия лекар, който може да прецени какво точно се случва. Знайте, че може да отнеме от шест месеца до повече от година, докато се върнете към размера си преди бременността.

Схващането за бързо възстановяване може да ви накара да се чувствате така, сякаш трябва светкавично да свалите килограми, но задържането им след раждането е по-често срещано, отколкото си мислите. Бавната и стабилна загуба на тегло изисква комбинация от здравословно хранене, упражнения и търпение. 

По време на бременността хормон, наречен ЧХГ, надделява над жлезата в мозъка и започва да насочва хранителните вещества към плацентата, а оттам към плода. След раждането с отпадането на плацентата хипоталамусът си възвръща функциите. В този момент обаче майките са твърде изморени, недоспали, стресирани, особено в първите месеци след раждането.

Така се стига до задържане на теглото, като съществува и опасността да се покачи още. Стресът се отразява на надбъбречните жлези, които започват продукцията на хормон на стреса (кортизол). Той, от своя страна, продиктува да започне складиране на хранителните вещества вътре в тялото от хипоталамуса. Така се трупат и всички мазнини.

Може да ви се стори странно, но първото и най-важно условие е да не се подлагате на строги ограничителни режими. Това може да провали целите ви за отслабване след бременността, вместо да ги подпомогне.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Ако лишите организма си от любимите му неща, които най-вероятно спокойно сте си позволявали по време на бременността, само ще му създадете стрес. А когато го комбинирате с този, породен от новата ви роля на майка, може да започнете стремително да наддавате тегло. А както знаете, съществува връзка между стреса и напълняването.

Постарайте се да се придържате към консумиране на балансирано разнообразие от храни. Използвайте всеки удобен момент да се движите, дори да не правите целенасочено упражнения. Кратките разходки по 15 - 20 минути на ден ще са ви от голяма полза.

След раждането е важно да изчакате около 2 месеца, докато започнете активно да правите упражнения и да тренирате усилено с по-големи натоварвания. Междувременно можете да се движите повече, за да ускорите работата на метаболизма си.

Можете да използвате разходките с бебешката количка като начин за умерена тренировка. Отначало се разхождайте бавно, докато я бутате. След втория месец започнете да забързвате темпото, докато достигнете ниво, в което ще можете да подтичвате леко, бутайки я. Така хем ще разхождате на въздух бебето си, хем ще поддържате тялото си.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ