Напишете дума/думи за търсене

Бебето плаче неутешимо, когато го преобличам

Много родители, които имат бебе за първи път, могат да се почувстват разтревожени, щом се натъкнат на истеричен плач по време на смяна на памперса и преобличане.

И макар за по-опитните това да не е никаква тема за разговор, то начинаещите майки и татковци често се притесняват, когато им се случи за първи път. Няма повод за паника!

Много бебета започват да плачат неутешимо, когато бъдат преобличани. Представете си преживяването да преминете от усещане за топлина и уют към събличане и леко захлаждане. Това може да бъде доста стресиращо, особено за едно малко бебе. А сега си представете как то се е чувствало в утробата ви - защитено и удобно. По същия начин се усеща вашето новородено, когато е облечено в топли дрешки и завито с меко одеялце. Когато изведнъж се окаже голо на масата за повиване, то ви дава да разберете, че ситуацията не му харесва. Единственият начин, по който умее да го направи на този етап от развитието си, е чрез плач.

Някои фактори правят преобличането особено тревожно за малките бебета. Един от тях е, че те все още не могат да регулират много добре телесната си температура. Когато са съблечени, спадането на температурата се усеща драматично и им отнема повече време, за да се стоплят, след като са облечени отново.

Освен това, когато сменяте облеклото на бебето си, всички части на тялото му се избутват и дърпат, докато дрехите се изтеглят върху главата му и нагоре и надолу по ръцете и краката. За мъниците, които са твърде чувствителни на допир, изживяването може да бъде особено неудобно. Те го показват, като се отдръпват, извиват гърбове и плачат.

Не забравяйте да затоплите предварително помещението и да направите обличането възможно най-нежно и бързо. Имайте винаги под ръка чиста пелена, бебешки кърпички и новите дрехи на вашето дете. Така няма да губите време в търсене. Помислете за използването на затоплени кърпички за избърсване на дупето. Когато преобличате детето си, покрийте тялото му с мека кърпа или одеяло, за да го стоплите. Или избягвайте да го разголвате изцяло наведнъж: свалете долната част и сменете пелената му, докато все още носи горната част от облеклото си. Можете също да опитате да го разсеете с мобилен телефон над масата за повиване или като му пеете и говорите, докато го събличате.

Най-важното нещо, което можете да направите обаче, е да останете спокойни. Когато сте неопитни и се притеснявате дали правите всичко така, както трябва, бебето ви го усеща по изражението на лицето, гласа ви и начина, по който го докосвате. Докато вие бързате да приключите процеса по-рано, това просто ще го накара да се раздразни още повече.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Така че поемете дълбоко въздух и запомнете: плачът не е свързан с вас. Успокойте бебето си, като кажете: „Знам, че не ти е приятно. Ще отнеме само още няколко секунди и сме готови. Сега обличам пижамата ти“. Въпреки че бебето все още не разбира думите ви, вашият мек, любящ тон ще изпрати правилното послание и ще го успокои.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ