Напишете дума/думи за търсене

Строг или либерален родител?

Да бъдат строги или либерални - пред този голям въпрос се изправят мнозина млади родители.

Повечето бързо намират правилния отговор. За някои обаче това остава тревожен казус, независимо от техния опит. Същината на въпроса не се крие в дилемата "строгост или либералност". Добрите родители, които не се страхуват да бъдат твърди, когато се наложи, получават отлични резултати както с умерена строгост, така и с умерена либералност. От друга страна, строгостта, произтичаща от лоши чувства, както и плахата или колебливата либералност могат да доведат до незадоволителни резултати. Същината на въпроса се състои в чувствата, влагани от родителя при възпитанието и отношението.

Степента на строгост във възпитанието е била различна през отделните епохи. Например през викторианския период много строго се е държало на обноските и скромността. През XX век, особено след Първата световна война, настъпват значителни изменения и отношението към децата с даване на повече свобода и израз на желанията става все по-разпространено.

Има някои любопитни научни изследвания, които се основават на наблюдения върху правонарушители и престъпници. Те показват, че повечето от тях са страдали повече от липса на любов, отколкото от липса на наказания в детството си. Тези и други открития насърчават общо отпускане в дисциплината и стремеж да се даде на децата това, което им е най-необходимо като личности.

Ако самите вие сте възпитавани много строго, като са изисквали от вас пълно послушание, е неизбежно да изисквате тези неща от собствените си деца. Може да сте изменили възгледите си в резултат на нещо, което сте чели или слушали, но ако отрочето ви не постъпи според нормите на вашето детство, вероятно няма да се примирите и ще сте недоволни повече, отколкото предполагате.

Не се срамувайте от това. Съгласно законите на природата ние отглеждаме децата си така, както сме били отглеждани ние самите. По този начин различни цивилизации са успели да се запазят, като са предавали идеалите си от поколение на поколение.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

От известна строгост и контрол винаги има полза, стига да не ограничавате свободата на детето или да му забранявате това и онова. Ако го правите, обяснете защо се налага. Разбира се, малчуганът ще се съпротивлява, особено в тийнейджърска възраст, но в живота по-нататък тези правилни родителски обяснения ще се превърнат в негова интуиция и адекватно подреждане на приоритетите. Докато задоволеността във всичко действа разрушително занапред в живота.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ