Напишете дума/думи за търсене

Как се променя кожата след раждане?

Промените могат да бъдат продължение на процеси, които са започнали по време на бременността ви, но вероятно ще се сблъскате и с някои нови неразположения

Те обикновено се дължат на смущения във вашите хормони, кожни жлези, метаболизъм, съдова и имунна система, както по време, така и след деветте месеца. Тези неща, в съчетание с новия график на съня, оказват сериозен ефект върху кожата ви. Освен това, ако сте изпитали кожни заболявания преди бременността, те може да са се влошили от нея. Или ако са се подобрили по време на очакването на вашето дете, да се върнат отново след появата му на бял свят. Като цяло кожните промени се появяват при около 90% под една или друга форма.

Какви видове кожни проблеми мога да изпитам след раждането?

Отпусната кожа

Много често срещано е да имате отпусната кожа след бременност, особено в областта на корема, в резултат на това, че тялото ви все още не се е възстановило от разтягането. След девет месеца може да отнеме известно време, докато коремната област се върне към нормалното си състояние.
Упражненията ще са ви от полза, не само защото подпомагат укрепването на основните мускули, но и защото подобряват съдовата система. По този начин кожата ви има повече приток на кръв и кислород.

Имайте предвид обаче, че препоръката е да изчакате поне шест седмици, преди да започнете енергични тренировки. А след секцио дори и повече. Консултирайте се с вашия лекар, за да се уверите, че е безопасно да спортувате.

Здравословната диета също ще е в плюс, наред с качествения сън. За някои жени отнема около шест месеца, преди да започнат да виждат прибиране на отпуснатата кожа. Ако диетата и упражненията не ви водят толкова далеч, колкото искате, можете да помислите за процедура като абдоминопластика. Тя обаче не се препоръчва, ако планирате да имате повече деца. Това не е метод, към която трябва да се прибягва веднага. Ако не планирате повече бременности, е препоръчително да изчакате поне 1 година.

Следродилна суха кожа

Колебанията в хормоните - като прогестерон и естроген, често променят текстурата на кожата, причинявайки сухи петна или цялостно усещане за дехидратация. Това може да се случи по време на бременност, но може да продължи и след раждането. По-честото овлажняване, пиенето на повече вода и яденето на плодове и зеленчуци могат да помогнат да предотвратите по-голямо изсушаване на кожата. Опитайте се да избягвате много горещи душове или вани.

Ако нищо от това не помага, помислете за разговор с вашия лекар за възможността от състояние, наречено следродилен тиреоидит. Случва се, когато тялото ви не произвежда достатъчно хормон на щитовидната жлеза. Ако не се лекува, може да доведе до недостатъчно активна щитовидна жлеза. Един от симптомите е сухата кожа, заедно с мускулна слабост, мускулни крампи и непоносимост към студено време.

Акне след раждане

Когато сте бременна, мастните жлези, които задържат космените фоликули и осигуряват влага, стават свръхактивни и произвеждат излишен себум. Той е восъчна, мазна субстанция, която в нормални количества може да накара кожата ви да се чувства хидратирана. Когато е твърде много обаче, се стига до омазняване. Това от своя страна води до появата на акне, което може да продължи и след раждането. Кърменето също променя нивата на хормоните, което влошава акнето.

Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар. Останете хидратирани и следвайте здравословна диета. Обърнете внимание, ако изглежда, че някои храни предизвикват появата на пъпки. Такива може да са например млечните продукти. Храни като сьомга, цитруси, орехи и домати, заедно с други плодове и зеленчуци са полезни за кожата.

Следродилен сърбеж на кожата

Когато е обвързан със сухота, сърбежът по кожата може да бъде друг признак на следродилен тиреоидит или просто напомняне, че трябва да увеличите хидратацията си. Препоръчват се най-малко 8 до 10 чаши вода, като нуждите след раждането са най-високи - още повече, ако кърмите. Може да усещате сърбеж, защото кожата ви е по-чувствителна към алергени - като прах или козина на домашни любимци.

Следродилна мазна кожа

Подобно на причините, поради които акнето се появява, този излишен себум, може да придаде мазен блясък. Заложете на нежно почистване заедно с овлажняване, за да се предпази кожата от изсъхване до такава степен, че производството на мазнина да се увеличи.

Кога да очаквам следродилните кожни промени да изчезнат?

Много от тях преминават от само себе си в рамките на шест месеца, особено след като нивата на хормоните влязат в норма. Но ако те засягат ежедневния ви живот или изглежда, че се влошават, говорете с дерматолог.

Има ли медицински продукти за грижа, които трябва да избягвам, докато кърмя?

Винаги е най-добре да се консултирате с вашия лекар, преди да използвате каквато и да е медицинска козметика по време на кърмене.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Как да се грижа за кожата си след раждането?

Използвайтеслънцезащитен крем със SPF 30 или повече, почиствайте лицето си два пъти дневно, яжте здравословни храни и поддържайте хидратацията. Правенето на рутинни упражнения и качественият сън също допринасят за по-здрава кожа. Преди всичко, просто не забравяйте, че ще отнеме време на тялото ви да се възстанови след раждането. Кожата ви не е изключение, защото тя е най-големият орган в него.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ