Напишете дума/думи за търсене

Следродилната тревожност засяга до 18% от майките

Появата на бебе е огромна промяна в живота. Тя със сигурност ще дойде с някои емоционални сътресения

Чувствата на безпокойство или нервност, особено през първите няколко седмици след раждането, са нормални и често отшумяват, когато се адаптирате към новата си роля на родител.

Ако се чувствате погълнати от безпокойство, не можете да спите или постоянно усещате, сякаш сте на ръба, може да страдате от следродилно разстройство, известно като следродилна тревожност. Обикновено се определя като прекомерно чувство на безпокойство и паника, които нарушават ежедневния ви живот. Симптомите могат да включват натрапчиви или постоянни мисли, които затрудняват грижата за себе си и за вашето новородено.

Следродилната тревожност не се обсъжда толкова често, колкото депресията, но е също толкова изтощителна. Точното й разпространение все още не е ясно, но се смята, че около 4 до 18% от майките, които наскоро са родили, изпитват симптоми.

Те могат да се развият в седмиците и месеците след раждането или дори да започнат по време на бременност. Много от майките с тревожност обаче остават недиагностицирани, защото на състоянието все още не се гледа твърде сериозно.

Това, което е най-важно да запомните, е, че преживяването му не ви прави лош родител и има няколко фактора, които са извън вашия контрол. В това число семейната ви медицинска история и житейски обстоятелства, които допринасят за развитието на тревожност. Подобно на следродилната депресия, тя е лечима. С правилната подкрепа и ресурси ще се почувствате по-добре.

Кои са най-честите симптоми?

Варират различно от човек на човек, но като цяло включват:

Постоянни натрапчиви мисли

Сърцебиене

Треперене

Паническа атака

Умора

Безсъние или затруднено заспиване, дори когато бебето спи

Чувство на страх, че ще се случи нещо лошо

Стягане в гърдите

Гадене

Главоболие

Световъртеж

Имайте предвид, че е нормално да усещате безпокойство като нов родител, но ако то оказва влияние върху ежедневния ви живот, не ви позволява да напускате дома си или пречи на способността ви да спите, се обърнете към лекар.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Какво причинява следродилна тревожност?

Свързаните с бременността хормонални промени могат да допринесат за чувство на депресия и тревожност след раждане. По време на деветте месеца нивата на естроген се повишават значително и след това бързо спадат през първите 24 часа след появата на бебето.

Това може да допринесе за промени в настроението и чувство на тревожност. Някои изследвания също така показват, че майките, които са имали предишни спонтанни аборти или мъртвородени деца, са по-податливи на развитие на тревожност или депресия.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ