Напишете дума/думи за търсене

Най-добрите материи за ежедневна рокля за лятото

Източник: Pixabay

Ако роклите са любимите ви дрехи за лятото, следващите редове са за вас. В тях ще ви разкажем кои са най-добрите материи за ежедневна рокля за горещите дни. Те ще ви позволят да се чувствате максимално комфортно всеки ден, като в същото време изискват минимални грижи, свързани с пране и гладене.

Трико

Познавате трикото – плетена материя, която има приятна еластичност в две посоки. Този тип плат е често използван и през зимата, но летните материи са направени от по-фини нишки. В повечето случаи са изработени от памук, имат добри дишащи свойства и релефен вид на отчетливи рипсени ивици.

Понякога трикото може да е смесица от памук и синтетика. В такъв случай тъканта е по-гладка, с по-леки вълнички. Може да попаднете и на смес от коприна, памук и полиестер – т. нар. triblend. Това е най-високото качество трико за лятото, което може да изберете.

Трикотажната ежедневна рокля е мека и стои приятно по тялото, като в същото време се разтяга за максимален комфорт и свобода на движенията. Попива потта и ѝ позволява да се изпарява доста бързо, особено ако има синтетична съставка.

Крепон на ивици

Това е красив плат с набръчкана текстура, най-често от памук и понякога с добавени синтетични нишки. Често се използва в индийските гардероби, както и за детски роклички, но от него може да се изработи и страхотна ежедневна рокля – лека, мека и непретенциозна. Крепонът не се мачка лесно, но дори и да се случи, винаги стои така, сякаш нарочно сте го намачкали, така че няма нужда да полагате особени грижи за него.

Поликотон

Тази материя се изработва от около 80% памук и 20% синтетични влакна и обединява най-доброто от тях. Често платовете от поликотон се предлагат в ярки, свежи цветове и шарки, подходящи за лятно настроение. Освен това са лесни за пране и гладене. Неудобството им е, че ако не са достатъчно качествени, лесно се протриват.

Вискоза

Дрехи от вискоза днес може да откриете в много магазини. Такива са повечето от меките тъкани, които приличат на памук, но всъщност са изработени от дървесна целулоза. Това е плат с приятна мекота, който осигурява дишане на тялото и придава красиви гънки на роклята.

Лен

Разбира се, че ленът е сред задължителните материи за лятото. Той има изключително елегантен, класен вид, тъй като е гладък и в същото време много удобен. Дори да ви изглежда леко твърд в началото, имайте предвид, че ленената ви рокля ще става все по-мека с всяко следващо пране. Ленът държи прохлада, не "произвежда" мъхчета и е много устойчив на разтягане. Неудобството е, че се мачка повече от памука, но дори и така изглежда страхотно. Препоръчваме да го перете на ниска температура, за да не се свие.

Полиестер

Полиестерът е изцяло синтетичен плат с добра цена и подходящи качества. Ако любимата ви лятна рокля е ушита от полиестер, значи ще може да я перете, сушите и гладите много лесно и бързо. Освен това не се мачка много при носене. Едно от хубавите качества на някои полиестерни платове е, че създават красиви драперии, по-нежни от памучните. Така ежедневната ви рокля ще изглежда ефирна и още по-красива.

  • Ключови думи: