Напишете дума/думи за търсене

Хепатит с неясен произход се разпространява сред децата в Европа

Хепатитът е известен като болест на мръсните ръце, затова честото им миене е много важно. 
СНИМКА: “24 ЧАСА”

Мистериозен взрив на хепатит с неясен произход тревожи здравните власти в Европа, съобщи Евронюз във вторник. Първите случаи са били регистрирани във Великобритания, където от януари насам е имало 74 заболели деца.

Тревожното е, че при нито едно от тях не са установени вирусите, които обикновено причиняват заболяването. Световната здравна организация (СЗО) и Европейската здравна агенция са издали предупреждение към другите европейски страни с молба да докладват за случаи на острата чернодробна инфекция с неясен произход. Дания, Нидерландия, Испания и Ирландия също са обявили наличие на мистериозния взрив.

9 деца между една и 6 години са заболели и в щата Алабама в САЩ. Хепатитът може да доведе до нарушения във функциите на черния дроб, като случаите варират по тежест заради причинителя.

На 12 април британската здравна агенция е започнала разследване, за да установи на какво се дължат инфекциите, засегнали главно деца между 2 и 5 г. При някои от тях се стигнало до отказ на черния дроб да функционира нормално и при малък брой се наложила чернодробна трансплантация. След като не открили обичайните причинители, сега британските учени проучват дали случаите не се дължат на COVID-19, други вирусни инфекции или фактори от околната среда.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ