Напишете дума/думи за търсене

Гневът е характерен симптом на следродилна депресия

Следродилната ярост се характеризира с епизоди на изключителен гняв, раздразнителност и агресия по време на периода след деветте месеца

Това е често пренебрегван симптом, който може да изпитате, ако страдате от следродилна депресия или тревожност. Признаците могат да включват чувство на безсилие, изблици, които са нехарактерни за вас - като крещене. Лекува се чрез справяне с основното психично здраве, което допринася за вашето чувство на гняв. Това най-често означава терапия, лекарства или комбинация от двете.

За много майки първите дни с бебето са пълни с щастие и радост, а също така и изтощение. Но има сложна гама от емоции, които могат да се появят в следродилния период – включително тъга, тревожност, безразличие и дори ярост. Гневът не е официално признато разстройство на психичното здраве, но може да е признак на депресия. В редки случаи може също така да бъде свързан с биполярно разстройство или следродилна психоза.

Какви са симптомите?

Трудности със съня

Изключителна раздразнителност

Чувство на безсилие

Епизоди на ярост, които са неконтролируеми

Насилствени пориви, като желание да хвърлите или счупите неща

Увеличени случаи на крясъци или ругатни

В допълнение към изблиците на гняв може да изпитате и други симптоми на следродилна депресия или тревожност, включително:

Липса на интерес към дейности, които някога сте харесвали

Социална изолация или отдръпване от близките

Прекомерен плач

Прекомерно безпокойство

Чувство за безполезност

Какво причинява следродилна ярост?

Семейна анамнеза за депресия или тревожност

Предишен депресивен епизод по време на бременност или следродилния период

Основни проблеми с психичното здраве, като гранично разстройство на личността

Липса на социална подкрепа

Преживяване на травматично раждане или дете със специфични медицински нужди

Лишаване от сън

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Какво е лечението?

Следродилната ярост е свързана с разстройства на настроението - като следродилна депресия и следродилна тревожност, а добрата новина е, че и двете състояния са лечими. С редовна подкрепа можете и ще се почувствате по-добре.

Тъй като симптомите се проявят различно при различните хора, точният курс на лечение за вас може да не е същият, като при някой друг. Вашият лекар ще обсъди признаците с вас и ще препоръча възможни опции за лечение, включително ще ви насочи към психотерапевт, ако е необходимо.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ