Напишете дума/думи за търсене

Каква е правилната грижа за бебето през лятото?

Лятото може да се окаже едно страхотно предизвикателство относно облеклото на новороденото.

Летните бебета са истински късметлии - те могат да прекарват следобедните си дрямки навън, на чист въздух и под топлите лъчи. Ние, като родители трябва да се погрижим за това как да облечем мъничето, за да му бъде комфортно и да няма риск от настинка или прегряване. Изключително важно е да внимаваме с излагането на кожата под жаркото слънце. Кожата на бебетата е много нежна и лесно може да се образуват болезнени изгаряния или слънчев удар. 

Едно от най-важните правила, които трябва да спазваме, когато избираме дрехи за детето си, е те да бъдат от естествени, леки материи (памук, лен). Избирайте дрешки, които лесно се обличат и събличат, имат широк отвор за вратлето и свободни ръкави. Това важи не само за разходките навън, а дори и вкъщи и в други затворени помещения. Със сигурност сте чували правилото „детето се облича, както се обличаме и ние”. Това е много полезно, но не бива да пропускаме факта, че бебетата до към 6-месечна възраст не са изградили достатъчно рецепторите си за студено и топло.

Препоръчва се най-малките да се обличат с камизолки с дълги ръкави и с дълги, широки ританки от тънки, естествени платове. Напълно нормално е майките да изпитват притеснения, относно това дали бебето е достатъчно облечено. В крайна сметка, като излезете на разходка, огледайте останалите бебета около вас. Ако и те са облечени, колкото вашето - значи всичко е наред.

Бебешката кожа е много по-чувствителна и нежна от тази на възрастните и е изключително важно да се полагат грижи за нея, като това става не само с правилно избраните детски дрехи. Често тя е доста по-суха и това е така, защото тя произвежда по-малко хидратиращи масла. Важно е да знаем как да поддържаме правилната хидратация на кожата и как да я предпазим от обриви.

Няма нищо лошо в детските аксесоари и украшения. Само, че трябва да бъдем особено внимателни, когато бебето е малко и много любопитно. Освен, че хубавата, розова финтифлюшка може да раздразни кожата, то тя може да се превърне в голям обект на внимание от страна на бебето. Украшенията трябва да са безопасни, без опасност за сваляне и налапване или пъхане в носа.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Не забравяйте завивката! Сигурно сте забелязали как ръчичките и крачетата на бебетата доста често са студени, независимо от високите температури на времето. Това се дължи на недоразвитото кръвообръщение и на ниското кръвно налягане в първите седмици след раждането. Ето защо е изключително важно винаги да завивате бебенцето с лека, лятна завивка, независимо дали е ден или нощ. Също така е важно да се погрижим за вентилацията на бебето си. Тъй като малките не са потят особено ефективно ( което спомага за охлаждането на тялото), то те могат да прегрееят доста по-бързо от един възрастен. 

Каквато и да е температурата на вън, абсолютно задължително е да се носят втори чифт дрехи при разходка. В случай, че има промяна на времето или пък бебчо има нужда от преобличане, възрастните трябва да са подготвени. Нормално е неговите длани и стъпала да са по-хладни от тялото. Кихането също не бива да Ви подвежда. С обратната страна на дланта проверете задната част на вратлето и ръцете над китките. Ако кожата там е топла, значи всичко е наред.

Когато сте навън, без значение дали сте на сянка или не- шапката е задължителна! Козирката предпазва и очите от директната слънчева светлина. Цветовете, които са подходящи за бебешката шапчица са светли, бледи, които не привличат слънцето. За новородените бебета е достатъчно сенника на количката да е винаги вдигнат и самата тя да е на сянка и скрито от вятъра място. Имайте предвид, че веществата в лосионите се нуждаят от време, за да подействат, затова най-добре намажете бебчето 20-30 минути преди излагане на слънце. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ