Напишете дума/думи за търсене

Детето иска да се храни само когато стои в скута ми. Какво да правя?

СНИМКИ: Unsplash

Много деца стигат до период, в който искат да се хранят само ако стоят в скута на родителите си. Ако и вие минавате през такъв момент, първата стъпка е да разберете конкретната причина, поради която малчуганът настоява за това.

Какво всъщност иска? Да седне в скута ви или просто да не бъде в собственото си столче? В зависимост от отговорите, следните идеи могат да бъдат полезни:

1. Оставете го да седне в скута ви, докато се нахрани, но не и, докато самите вие хапвате. Ако смятате, че ви е неудобно да се храните с гърчещо се малко дете върху себе си, помислете за друг момент, в който да вечеряте. Добре е да се насърчава споделеното хранене и общителността в семейството, разбира се, но има достатъчно време за това. Засега помислете как да го оставите да седи в скута ви, докато яде и след това да го сложите да играе, докато вие хапвате. Обяснете му с думи колко неудобно се чувствате в тези моменти и го помолете за разбиране. 

2. Върнете столчето за хранене, ако вече сте се разделили с него. Много деца все още са твърде малки, за да използват безопасно нормален стол, така че отрочето ви може да се чувства нестабилно там. Оттук идва и желанието му да седи на друго място. Изваждането на стария стол за хранене от килера може да е всичко, което е необходимо, за да решите проблема.

3. Дайте му достатъчно време, в което да стои в скута ви извън храненето. Може би детето ви иска да го държите, защото не прекарва достатъчно време на коленете ви. Опитайте да предложите място в скута си, докато се забавлява с играчките на масата, или като уютно място, когато има нужда от почивка.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

4. Съсредоточете се върху храненето. Ако се тревожите за количеството на консумация на храна от страна на вашето малко дете, може несъзнателно да насърчите рутината за сядане в скута ви, просто защото то яде повече по този начин. Ако е така, помислете защо се случва. Не можете да се справите с проблема, докато не овладеете собствената си тревожност. Уведомете детето, че от него зависи дали да яде, или не и не настоявайте. Разбира се, в момента, в който спрете, то ще тества границите на вашата решимост, като яде още по-малко. Не се паникьосвайте. Временно е. Здравите деца не гладуват и имат инстинкт за самосъхранение.

5. Опитайте нещо различно. Промяната в рутината за хранене може да помогне да свалите детето от скута си. Помислете да го нахраните, докато седи на мъничък стол с ниска маса. Сервирайте различни храни за хапване с пръсти, с които може да се справи само с лекота. С времето то ще свикне да стои самостоятелно по време на обяд или вечеря, а вие ще възвърнете спокойствието си.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ