Напишете дума/думи за търсене

Дават повече средства за инвитро по донорската програма на Столична община

Дончо Барбалов

Средствата, с които Столичната община финансира всяка двойка, участваща в донорската инвитро програма да бъдат увеличени и да достигнат 3060 лв. Това предлагат зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов и общинските съветници д-р Антон Койчев, Малина Едрева и Милка Христова. То ще бъде разгледано от Столичния общински съвет на сесията в четвъртък.

30 бебета са родени до момента в София, благодарение на програмата за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури с донорски яйцеклетки. Тя бе създадена през 2015 г. и оттогава всяка година Столична община отпуска по 70 000 лв. за нейното изпълнение.

До момента всяка двойка можеше да извършва процедури и изследвания, финансирани от общината на стойност до 2560 лв. Вносителите на доклада предлагат сумата да се увеличи с 500 лв., за да се покрие поскъпването на медицинските услуги и лекарства.

111 двойки са подпомогнати през изминалите години от общинската програма. Други 11 семейства са в процес на одобрение от специалната комисия, която разглежда изискваните документи на кандидатите.

В момента 6 двойки са в очакване да станат родители с помощта на програмата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ