Напишете дума/думи за търсене

Детето ми се държи като бебе

Защо детето ми се държи като бебе? Това е въпрос, който много родители си задават.

Причините не са много. Неговата памет се развива и вероятно започва да си спомня някои части от бебешките си години и колко хубаво е било да се грижите него. Освен това, да се преструва за известно време може да бъде забавно в очите му. Със сигурност има своите предимства, като получаването на внимание и сгушване в ръцете ви.

Детето ви реагира на промените, като се оттегля на по-безопасно и по-сигурно място - миналото. Много малчугани регресират, когато се сблъскват с промяна в рутината им. Вашето дете наскоро ли е "получило" братче или сестра или е започнало предучилищна за първи път? Планирате ли преместване или имате проблеми с партньора си? Всяка от тези промени в живота може да разстрои прохождащото чувство за контрол на отрочето ви, предизвиквайки бебешко поведение. Ако е така, опитайте се да облекчите напрежението, което чувства. Това може да се случи много прегръдки, внимание и време с вас.

Подобно държание може да бъде знак, че е стресирано, защото се опитва да бъде "голямо момиче/момче", преди да е готово. Ако иска да ползва биберон или шише, това може да е знак, че е претоварено от опитите да бъде независимо твърде бързо. Опитайте да намалите очакванията си. Вместо да изисквате да изчисти само бъркотията, например, помогнете да оправи стаята си. Ако има проблеми да се облича, предложете помощ, докато се почувства комфортно. Когато поиска бутилка, опитайте се да го разсеете. Ако упорства, може да позволите употребата на биберон от време на време.

Вместо да вдигате голям шум за това колко сте разочаровани, че се връща към употребата на бебешки залъгалки, кажете похвала, когато използва чаша. Ако се съсредоточите върху това колко страхотно е, чеизползва уменията си на “голямо дете", вместо да натъртвате как отново се държи като бебе, съвсем вероятно скоро поведението ще отшуми напълно.

Но ако привързаността към залъгалката изглежда силно подновена и не показва признаци на разсейване, а също така е придружена от друго интензивно и постоянно поведение на бебе (като например желание да бъде носено през цялото време), се консултирайте с вашия педиатър, за да получите адекватен съвет.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Ако регресията на детето изглежда основно ограничена до искане на много внимание, като например желание да седи в скута ви по-често или молба да го гледате, докато рисува, дайте му любовта, за която жадува. Мъниците имат право да искат това, от което се нуждаят, а понякога това сте самите вие. И нищо повече! Те се променят и растат толкова бързо, че понякога имат необходимост да усещат повече родителската обич и привързаност, за да се чувстват подкрепени в съзряването, което се случва всеки ден.

Мислете за детето си като за пътник, подготвящ се за дълъг преход. През цялото си пътешествие, то трябва да ходи до кладенеца (вие) от време на време и да пие от увереността и любовта, от които се нуждае, за да стигне крайната цел (израстването).

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ