Напишете дума/думи за търсене

Малкото ми дете има нужда от постоянно внимание

Повечето малки деца искат да бъдат прилепени за родителите през по-голямата част от будните си часове.

Нещо повече, много малко от тях са способни да играят самостоятелно повече от около пет минути наведнъж. Дори и най-добрите занимания за ранна възраст – като водене на играчка с дърпане на връв, бързо омръзват, защото тя се преобръща или въжето се заплита например. Дете на 1 годинка не е физически способно да поддържа играчките си изправни, а и продължителността на вниманието му също е доста кратка.

Това означава, че 1-годишните са доста взискателна компания. Ако сте с детето си през по-голямата част от деня, може да искате да разредите времето заедно с много излизания с количка навън в компанията на други родители и мъници. Въпреки това, когато сте вкъщи, и двамата ще си прекарате по-добре, ако търсите начини да се насладите на това да дадете на вашия малчуган пълно внимание, вместо да се опитвате да го разпределите.

Ако детето ви можеше да избира, със сигурност щеше да обръща всичкото ви внимание изцяло към себе си през цялото време. То не може да има това, разбира се, защото съществуват и други неща и хора, за които да се грижите. Но това не означава, че трябва да бъде напълно откъснато от компанията ви, докато се занимавате с тези задачи.

Да го оставите в кошара за игра и след това да напуснете стаята или да насочите вниманието си другаде, почти сигурно ще предизвика плач и истерия. Вместо това опитайте да го вземете със себе си. Ако забавите темпото, то дори може да ви „помогне“ да оправите леглото или да приготвите вечеря. Ще отнеме три пъти повече време – но това има ли наистина значение, стига задачата ви в крайна сметка да бъде изпълнена и двамата да се забавлявате добре?

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Разбира се, малчуганът не може да ви „помага“ да провеждате телефонни обаждания, да отговаряте на имейли или да четете книга. Тези откъсвания от лично пространство са по-лесни за “открадване”, когато той спи. Но като повечето родители, вероятно ще откриете, че с практиката ставате толкова добри в правенето на две неща наведнъж, че ако детето е наблизо, може би в столче за хранене или количка, можете да вземете играчките, които то пуска и да го разсмивате със забавни физиономии, дори докато говорите с някого по телефона.

Да приемете и дори да бъдете поласкани от необходимостта от внимание от страна на детето е ключът към доброто родителство.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ