Напишете дума/думи за търсене

Как бебето ми да свикне да яде зеленчуци?

Бебетата са по-придирчиви към зеленчуците, отколкото към плодовете и кашите.

Сигурно ще има един-два зеленчука, които вашето бебе няма да хареса. Не го насилвайте, а опитвайте да му ги давате по веднъж всеки месец. Няма смисъл да се прави въпрос за няколко храни, когато изборът е толкова голям. Някои бебета харесват много повече зеленчуци, когато им се прибави малко сол. В това няма нищо лошо.

Когато първоначално се дадат по-трудно смилаеми зеленчуци, те могат да се появят в изпражненията. Това не е лош признак, стига да няма диария или слуз. Бавно увеличавайте тяхното количество, докато храносмилателната система на бебето привикне към тях. Ако някой зеленчук предизвиква диария или отделяне на слуз, временно престанете да го давате и опитайте отново след един месец.

Цвеклото излиза червено в изпражненията и оцветява урината. Това не бива да ви тревожи. При някои кърмачета спанакът предизвиква напукване на устните и около ануса. В такъв случай прекъснете го и след няколко месеца опитайте пак. Най-удобното време за даване на зеленчуци е на обяд — в 14 часа за бебето на четиричасов режим и в 12 часа за бебето на три хранения.

Постепенно увеличете количеството на зеленчуците до няколко супени лъжици или половин детско бурканче. Останалата част можете да запазите в хладилника за следващия ден. Имайте предвид обаче, че сготвените зеленчуци се развалят доста бързо.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ