Напишете дума/думи за търсене

Кои коли са подходящи за рециклиране

Снимка: Pixabay

Ако автомобилът е изоставен, ръждясал или твърде стар – не се двоумете

Ако се чудите дали колата ви е подходяща за рециклиране, има няколко фактора, които ще ви помогнат да решите. Ако отговаря на няколко от критериите, върху които ще ви обърнем внимание, значи е хубаво да я дадете на фирма за изкупуване на коли.

„Лада“, „Москвич“ или друга ретро марка– този тип автомобили определено вече са ретро, затова и по пътищата почти не могат да се видят. Ако имате такъв, би било подходящо да го дадете за скрап, тъй като металите им са ценни и много подходящи за рециклиране.

Коли, които имат много ръжда – старият ви автомобил е хванал толкова много ръжда, че почти не може да се познае какъв цвят е. Ако случаят е такъв, едва ли ще има възможност колата отново да се приведе във вид и да се кара. Да се продаде също едва ли ще може, тъй като никой не би искал да я купи в такъв вид. За рециклиране обаче не би имало никакъв проблем, така че не се колебайте, дайте я за скрап.

Изоставени коли – този тип коли просто се оставят някъде и в продължение на години не се местят. Стават нещо като недвижима собственост, въпреки че не такава е функцията им. От такъв тип собственост обаче няма особена полза. Така че, ако сте я оставили пред блока или на някоя поляна, по-добре я дайте за рециклиране. Ще постъпите отговорно, с мисъл за околната среда, ще се отървете от возилото и ще вземете пари.

Коли с големи щети от катастрофа – ако колата е претърпяла ПТП и щетите са толкова големи, че ремонтът ще излезе повече от стойността й, не си струва да се занимавате да я оправяте. Най-вероятно няма да бъде годна за употреба въпреки нервите и парите, които ще изхабите. По-добре годните части да се използват повторно в друг автомобил (често се купуват части втора употреба), а останалата част да се рециклира.

Коли над 25 години – ако колата е на „преклонна“ възраст, е много вероятно често да дефектира и редовно да посещавате сервиза с нея. Дори и да е още в движение, то със сигурност няма да е за дълго, а и тя не е безопасна за вас и останалите участници в движението, тъй като може да откаже всеки момент.

Ако някой от тези фактори е налице, рециклирането определено е най-добрият вариант и не трябва да се двоумите. Изземват се коли за скрап в София и в другите градове на страната, така че бързо ще намерите къде да я дадете.

След това ще можете да си потърсите по-нова кола, която дори и да е втора употреба, ще е в далеч по-добро състояние и ще ви върши чудесна работа.

А и трябва да знаете, че рециклирането спомага за по-чиста околна среда и за пестенето на ресурси. Тоест, ако я дадете на скрап, ще помогнете не само на себе си, но и на планетата.

Това е достатъчно добър стимул, нали?

  • Ключови думи: