Напишете дума/думи за търсене

Последователността във възпитанието ви превръща в авторитет

Решение при нежеланото поведение в ранна детска възраст е методът на отвличане на вниманието, който е възпитателен.

С него възпитавате своите принципи у детето още от ранна детска възраст. Нормално е дете на 1 годинка невинаги да ви разбира и понякога да се инати, сърди или да планува бели. Ако обаче успеете да отвлечете вниманието му, вие сте постигнали успех, предотвратявайки неприятни ситуации.

Ефектът на последиците

Той има чудесен възпитателен ефект върху децата в тази възраст. Най-общо, вие обяснявате на детето със спокоен тон, че това, което прави, е лошо, и ако го стори, ще има последици. То не ви послушва, действа и среща последиците. След това, може да му кажете спокойно: „Нали ти казах, че така ще стане. Другият път ще го знаеш“. Важно е да помним, че децата научават това, което са изпитали. И в този смисъл, понякога е много полезно да ги оставим сами да правят грешки, защото точно така ще се научат.

Последователност

Ако веднъж позволите на детето нещо, а след това му го забраните, то ще се обърка. Нещо повече, с времето може да спре да ви възприема като авторитет, защото си променяте мнението. Децата усещат слабост, затова понякога трябва да сме твърди в изискванията си към тях.

Около 2-3 годинки следва бебешкият пубертет, когато родителите са изправени пред предизвикателства, свързани с възпитание и дисциплина на детето. Нормално е то да се бунтува и открито да заявява себе си. С течение на времето малкото бебе се превръща в човек и не трябва да бдим над него като майка орлица. Напротив, редно е да започнем да го третираме като голям човек: да му възлагаме задачи, с които може да се справи - да донесе нещо, да се облече само, да си измие ръцете и др подобни. По този начин усеща своята значимост, като същевременно възпитавате у него и отговорност. То вече не е онова безпомощно бебе, а човек, който, на база опита си, опознава света.

Между 2 и 3 годишната възраст се формират и основните навици или така наречения детски режим. Важно за доброто възпитание на детето е да се храни в определени часове, да си ляга навреме и др. По този начин то се възпитава на ред.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Предучилищната възраст е периодът между 3 и 5 години след раждането на детето. Важно е да дадете пространство на детето да се развива. Да открива интереси, хобита, а не да му ги натрапвате. Този период е истинското детство, което детето ще помни, дори когато остарее. Погрижете се да има щастливи спомени, като не прекалявате с надзираването и възпитаването. В тази възраст се изграждат и връзките с останалите хора. Децата разбират, че светът не е само мама, татко, баба и дядо, а в него присъстват и други хора, като например, децата от площадката, в градината, съседите и др. Важно е да възпитате детето да не бъде егоист. Да обича да дарява играчките си, да споделя храната си и други.

Не е важно да сме идеални родители, а да бъдем до детето си винаги, когато то има нужда. Защото когато порасне, ще си спомня именно тези моменти.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ