Напишете дума/думи за търсене

В бебешката стая махнете цветята и плюшените играчки, сложете термометър

От голямо удобство ще ви бъде да

поставите кош за мръсни пелени

Дойде ли моментът да посрещнем новороденото в дома, настава притеснение, вълнение и суматоха. Голяма част от бъдещите родители предварително подготвят бебешката стая, а други чакат детето да се роди и тогава да я подредят. Няма значение кой тип родители сте, стига само да знаете кое ще ви е от полза, какво би било хубаво да има в стаята на бебето и какво не трябва да слагате там.

Ако сте отделили празна стая, която ще пригодите за детска, най-основните неща, които трябва да има в нея, са кошара, скрин за принадлежности и дрешки, плот за повиване. Той трябва да е на нивото на кръста на майката, за да не се навежда прекалено. Може в стаята да има и бебефон, който е необходим само ако вие ще спите в друга стая. За бебешкото легло подгответе непромокаеми протектори за матраци или постелки, които се поставят между матрака и чаршафите, спални комплекти, одеяла, бархетни и памучни пелени за постилане на плота и за завиване. Важно е да сложите термометър за въздух в стаята, за да следвате препоръките на педиатрите. Хубаво е в помещението да бъде 21 - 22 градуса през деня и около 19 - 20 градуса през нощта. Ще ви е необходим кош за мръсни пелени. Честата смяна на памперси посред нощ може да ви затрудни да ходите да ги изхвърляте в друга стая, а и така ще хвърляте разделно боклуците в домакинството.

По желание може да купите отделен кош за пране. Повечето родители не пускат дрехите на детето в общата пералня, затова може лесно да ги разделяте още преди прането.

В бебешката стая не слагайте плюшени играчки. Те събират много прах, а това вреди на детето. Същото се отнася и за много пухени килими, които трудно ще почиствате, а освен това задържат прах.

Ако предварително искате да боядисате помещението, постарайте се това да стане възможно най-рано. Хубаво би било да използвате латекс с ниско съдържание на изпарения. Ако пък ще слагате тапети, по-лесно би било те да са миещи се. В началото погледът на бебето е съсредоточен в тавана или над кошарата, така че може да направите някаква декорация там. Има много начини да залепите стикери или да закачите играчки.

Цветята в стаята на новороденото са сложна тема. Хубаво би било да се консултирате с педиатър, но все пак в началото ги избягвайте. По почвата в саксиите могат да се образуват плесени, гъбички, бактерии и други видове микроорганизми, които да навредят на здравето на детето. Ароматите на някои цветя могат да предизвикат алергия при децата, а листата събират много домашен прах, който е основен алерген.

Все пак е възможно в стаята да има само 2 - 3 саксии с растения, които не са опасни и нямат силен аромат. Голяма част от растенията имат свойството да пречистват въздуха и да убиват вредните микроорганизми. Също така внимавайте с третирането с химични препарати.

Ако се чудите какво може да остане в бебешката стая, това са хлорофитума, който пречиства въздуха от токсини, бактерии и вируси. Цитрусовите дръвчета (лимонът например) излъчват етерични масла, които притежават силно антибактериално действие. Също така имат успокояващи свойства. Хризантемата няма силен аромат, а притежава свойството да пречиства въздуха от вредни токсини. Подходящи са още здравец, дървото на живота, бамбук.

Не слагайте близо до бебето цветя като олеандър, кактуси, монстера, фикус, юка или декоративен пипер.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ