Напишете дума/думи за търсене

Как да избегна споровете за храна с детето си?

За много семейства сядането на масата заедно често означава борба за храна – какво има в менюто, кой какво яде (или не яде) и колко.

За да избегнете кавги с детето по време на вечеря, опитайте се да не говорите за храна на масата. Просто сервирайте ястието без коментар. Разбира се, ако то е придирчиво, "прехапването" на езика ви може да изисква много сдържаност и усилия. Но за вашето дете ще бъде от полза в дългосрочен план, ако не следите хранителните му навици по време на вечеря.

Не забравяйте да му осигурите разумен, здравословен избор, но в никакъв случай не го принуждавайте да яде. Вие решавате менютата и времето, а вашето отроче решава какво да хапва, както и количеството. Колкото и да е трудно, важно е да дадете на малчугана си известен контрол и може да се изненадате да научите колко добре той може да се саморегулира, когато става въпрос за храна.

Какво да направя, ако детето ми откаже да яде това, което сервирам?

Ако предприемете стратегия да предложите купа сладолед като награда за изядената вечеря, сами ще си заложите бомба със закъснител. Това просто показва, че зеленчуците са наказанието, а десертът е наградата. Вместо това опитайте следния подход: сервирайте поне една храна, която знаете, че детето ви харесва, не обсъждайте навиците и разчистете масата, когато вечерята приключи – дори ако детето ви не изяде всичко. Това е в реда на нещата, то има инстинкт колко храна му е необходима, за да се нахрани.

Не ставайте готвач на "спешни поръчки", приготвяйки специални ястия, само за да успокоите детето си. И не му предлагайте малки закуски близо до хранене. По този начин само ще развалите апетита му и ще подсилите появата на капризи на масата.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Ако иска десерт, дайте го без излишно въодушевление, но помислете за сервиране на плодове вместо сладко лакомство. Отнасянето към десерта като награда за приключването на зеленчуците рискува да го научи, че полезните храни не са приятни. Предлагането на по-питателни десерти заедно със случайни лакомства, като сладолед - насърчава здравословните навици. Също така е важно да бъдете добър модел за подражание. Ако детето ви види, че се наслаждавате на ястията си, то е по-вероятно да се наслади и на своите собствени.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ