Напишете дума/думи за търсене

Как да разпознавам емоциите на детето?

Когато малчуганът ви е бил бебе и малко дете, вероятно сте имали по-добро усещане дали е щастлив или тъжен.

Лицето му e светвало в огромна усмивка, когато се прибрате, и е хлипало безкрайно, когато кучето накъса любимото му одеало.

Сега, когато детето ви е по-голямо, емоциите му са по-сложни за разбиране. Но, за щастие, способността му да ги контролира е много по-силна. И все пак външните признаци за това дали е щастливо или нещастно не са трудни за четене. Радостното дете се усмихва, играе, проявява любопитство, общува с другарчета и не се нуждае от постоянно стимулиране. Обратно, признаците на нещастно дете са ясни: то е оттеглено, тихо, не яде много, не се включва спонтанно в игра с другарчета, не играе, не задава въпроси, не се смее и усмихва.

Ако имате естествено срамежливо или интровертно дете, което не се смее и не общува много, това не означава, че е нещастно. Срамежливостта не е същото като тъгата, но ще трябва да работите повече, за да прочетете знаците му.
Медицинският център на Люк в Чикаго идентифицира девет вродени "сигнала", които бебетата използват, за да предадат чувствата си. Можете да разпознаете тези сигнали и при по-големите си деца. Два от тях, "интерес" и "удоволствие“, са положителни чувства, докато отрицателните - особено "страдание", "гнев" и "страх", водят до нещастно дете.


Повечето родители признават, че уплашеното и разстроено дете не е щастливо. Но повечето от тях не осъзнават, че ядосаното обикновено също изразява тъга. Независимо от възрастта, гневът е просто прекомерен стрес.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Когато детето ви удари брат си или крещи "Мразя те!" това означава, че е разстроено извън способността си да се справи с това. Вашият малчуган вероятно има свои собствени начини да ви покаже, когато преминава през труден период. Някои деца може да се отдръпнат, а други да станат обсебващи. Когато опознаете темперамента на собственото си дете, ще станете по-добри в научаването на признаците, че нещо не е наред в неговия свят.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ