Напишете дума/думи за търсене

Детето лъже. Как да реагирам?

Нормално е да се разстроите, когато хванете детето си да лъже. Може да се притеснявате, че това също така говори зле за вас.

Бъдете сигурни обаче, че е нормално в развитието на едно 5-годишно дете да послъгва или да си измисля истории от време на време. Много родители споделят същото преживяване. Така че не е необходимо да влизате в огромна борба за искреността на вашето дете.

Да приемем, че го видите да разлива сока си, но твърди: “Не съм го направил аз”. Съвсем естествено е то да не иска да е направило бъркотия и да не желае да си има проблеми. Не се фокусирайте върху факта, че лъже, когато отрича отговорност. Вместо това се фокусирайте върху решаването на проблема. Дайте му хартиена кърпа и кажете: “Да почистим сока”. По този начин избягвате да влизате в битка за това кой е разлял сока и насочвате вниманието на вашето подрастващо към въпроса за почистването на бъркотията.

Ако направи нещо нередно и след това наистина го признае, от друга страна, не забравяйте да го похвалите, че е било честно в трудна ситуация. Това е важна тактика, защото го насърчава да продължи да казва истината и в бъдеще.
Може също да си мислите, че детето лъже, когато измисля истории, които очевидно не са верни. То може да заяви, например: “Днес видях истински слон в училище”. Освен ако не измисля обидни истории за другите, това не трябва да се счита за лъжа. Всъщност е разумно да насърчите въображението му, като го помолите да ви даде повече подробности. Можете дори да седнете заедно и да го накарате да рисува картини, за да илюстрира своята история.

Някои неистини, разбира се, са по-малко невинни. Например, вашето 5-годишно дете може да дойде при вас и, без да му мигне окото, да каже: “Днес не съм гледал телевизия — мога ли да гледам едно предаване?”. Когато се консултирате с партньора си обаче, откривате, че това не е така. Колкото и разочароващо да е, имайте предвид, че дори този вид манипулативно изопачаване на истината е нормално, тъй като 5-годишните са в период на тестване на родителските граници и собствената си сила.

За да обезкуражите бъдеща лъжа, започнете да говорите защо това е лошо. Когато хванете подрастващото да лъже, обяснете защо една неистина е нараняваща и как разваля доверието. Имайте предвид, че няма как да водите сложен и дълъг диалог с дете на тази възраст. След още година - две ще можете да имате по-ползотворни разговори. Можете също да прочетете детски приказки, които се занимават с въпроса за честността.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ