Напишете дума/думи за търсене

Как да въведем плодовете в менюто на бебето?

При достигане на подходяща възраст за бебето вече е време да опознае нови вкусове.

Трябва да знаете, че е препоръчително да се избягва даването им в суров вид преди достигане на 8-месечна възраст.

Основното, с което трябва да се съобразите, е:

Започнете захранването с пюре от един компонент – банан, круша, ябълка, слива, след което идва ред на двукомпонентното пюре или на еднокомпонентно в съчетание със зърнена храна.

Захранването протича по подобен начин на това със зеленчуците – малко количество от продукта, което се увеличава постепенно, а едва по-късно се добавя и друг вид.

Плодовете трябва да се дават между храненията и с тях да не се замества основното такова. Може да ги комбинирате със зърнена или млечна храна, след захранване на бебето, а на по-късен етап може да ги предлагате вместо основно ядене.

Първо предлагайте продуктите сварени, печени или ги приготвяйте на пара, възможно е и пасирането им с кърма или адаптирано мляко.

Може да ги предлагате в суров вид на детето, когато минат 6 седмици от захранването, но задължително премахнете обелките.

След 7-месечна възраст бебето може да консумира не толкова добре пасирано пюре, с по-едра консистенция.

След като бебето стане на 9-10 месеца, може да му давате мек плод, който да отхапва само, но с особено повишено внимание. Има риск да отхапе прекалено голямо парче, с което да се задави.

6 месеца

Сред първите предложения могат да са ябълки, грозде, банани, круша. Крушите са разхлабващи и затова трябва да се комбинират с банан, а може и с оризова каша.

7 месеца

Около 7-месечната възраст в плодовото меню може да се включат сливи, праскови и кайсии. И трите имат разхлабващи свойства и затова трябва да се избягват при разстройство. Кайсиите и прасковите могат да станат причина за алергия и затова трябва да се обелват или да се отложи консумацията им.

8-9 месеца

На този етап бебето може да опита пъпеш, боровинка, диня, грозде, череши. Те не предизвикват сериозни алергични реакции, като гроздето действа разхлабващо, а динята – диуретично.

10-12 месеца

Към разнообразието от продукти може да добавите киви, дюля и манго. Кивито има разхлабващ ефект, а дюлята е със запичащо действие, имайте това предвид, преди да приготвите каквото и да е хапване за детето си.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

12-18 месеца

Настъпва времето, в което се позволяват и цитруси като портокал и лимон. Трябва да знаете, че поради силната си киселинност, те може да подразнят стомаха и първоначално се дават най-много 20 мл, а по-късно – до 80 мл на ден.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ