Напишете дума/думи за търсене

Мога ли да кърмя, докато на бебето му растат зъби?

При някои бебета никненето на зъбки може да ги накара да искат да сучат по-често, при други смучещото действие може да влоши болката.

Ако се притеснявате, че бебето ви хапе твърде много, внимателно масажирайте венците му с чист пръст, за да облекчите дискомфорта преди хранене. Ако все пак то продължава да ви причинява болка, издърпвайте внезапно гърдата си и извикайте, обикновено това е достатъчно, за да разбере, че нещо не е наред.

Зъбките обикновено никнат по двойки и следват определена последователност. Ако се появяват в по-различен ред, няма място за притеснение. Централните резци (двата долни средни зъба) обикновено се появяват около шестия месец, последвани няколко месеца по-късно от горните средни зъби.

Около два месеца след това се появяват долни и горни странични резци (околните зъби). Първите задни зъби (молари) обикновено се появяват на 12 до 14 месец. Това са най-големите зъби в устата и могат да причинят най-много дискомфорт, когато никнат.

Следват четирите кучешки зъба около 18 месец и изникването на вторите кътници около двегодишна възраст. Не забравяйте, че това са само общи насоки. Всяко дете е различно и темпото на растеж на зъбките може да се различава драстично от дете на дете.

За някои бебета храненето може да е неудобно, когато венците им са подути, докато други може да искат да ядат по-често, за да усетят противоналягане върху венците.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Как да успокоя болката при никнене на зъби?

Обикновено никненето на зъбките не причинява чак такъв голям дискомфорт на децата. Една от техниките за облекчаване на болките е да масажирате венците на бебето с чисти пръсти. Друга възможност е да охладите влажна кърпа в хладилника (може да я поставите в чиста найлонова торбичка). Релефът й ще повлияе на възпалените венци, като ги масажира приятно. 

Може да изстудите и биберон или да използвате специални играчки за дъвчене. Ако бебето вече се храни с твърда храна, можете да му предложите обикновена бисквитка, но не го оставяйте без надзор, докато я дъвче.

Хомеопатията е друга алтернатива за справяне с болките от растящото зъбче. Тя е щадяща и стимулира защитните сили на организма. Продуктите, които ще изберете, трябва да са проверени, доказали се на пазара и безопасни.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ