Напишете дума/думи за търсене

Как да развия въображението на детето?

Децата имат нужда да опитват нови неща, които да ги вдъхновяват, развиват творческото им мислене и разширяват кръгозора им.

Oпитвайте различни дейности и игри – така отрочето ви по-добре ще опознае света около себе си. Но най-важното е то само да иска да участва. Не го насилвайте да влиза в музеи, които не харесва, или пък да опитва храна, която не харесва. Покажете му, че ученето и опознаването на света е много забавно!

Насърчавайте интересите му

Покажете му, че се интересувате от неговите хобита. Пробвайте да говорите с него от позицията на приятел, а не на възрастен. Важно е да знаете какви са интересите му и да подкрепяте и подпомагате новите му занимания. Именно това развива неговото въображение. Понякога и най-обикновените неща могат да се превърнат в страст за цял живот. 

Осигурете му материали, с които може да твори, а също и кътче за това

Водни бои, цветни моливи, хартия, картон, платове, конци, музикални инструменти, книги, конструктори, празни кашони, които се каните да изхвърлите. Тези материали не са скъпи, а могат да осигурят на детето часове творчески занимания и игри.

Помислете също за място, на което да твори. Децата имат нужда от специално свое кътче, където да майсторят и да се занимават на спокойствие. Не забравяйте, че това понякога може да е съпроводено от хаос. Обособете специален кът, където да развива своите интереси.

Скуката може да е полезна

Не се опитвайте да организирате времето на детето така, че да няма възможност да скучае. Всъщност скуката може да е полезна, защото го провокира да използва въображението си и да мисли за нови начини на забавление. Според някои учени скуката е важен стимул в процеса на създаване на „вътрешни стимули”, които развиват въображението и активността.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Покажете му нови и различни начини на мислене

Задавайте въпроси, които провокират детето да види дадена ситуация от друга гледна точка. Питайте например: "Какво би се случило, ако…", "Кой е най-добрият начин да…" и т.н. Отнасяйте се с уважение към отговорите му и никога с насмешка.

Не съдете и не критикувайте творбите му

Не очаквайте да твори, за да угажда на вас или на други хора. По-важно е то самото да е доволно и да се чувства свободно да изразява себе си. Ако попита за мнението ви, кажете кое ви харесва или кое може да се подобри, но не критикувайте.

Бъдете модел за подражание

И накрая - най-важното - покажете му, че вие самите също обичате да творите и че се забавлявате, докато го правите. Обяснете му, че цените свободата на мислене, приключенията и креативността.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ