Напишете дума/думи за търсене

Черешите подкрепят щитовидната жлеза през бременността

Черешите са нискокалоричен плод, така че можете да ги хапвате, без да се притеснявате за фигурата си.

52 калории на 100 гр. продукт е достатъчно ниска стойност, за да ги консумирате спокойно. Във витаминния състав на плода надделява витамин А, а също така и витамини В1, В2, С и Е. Съдържат също калций и желязо, което се усвоява бързо и лесно при храносмилане. Богати са на магнезий и фосфор, но най-ярко изразеният минерал в тях е калият. Трябва да споменем и органичните киселини и пектините, а особено внимание заслужават антоцианите – вещества от групата на флавоноидите, които представляват мощни естествени антиоксиданти.

Полезно ли е бременните да ядат череши? Да. Можете спокойно да хапвате, докато очаквате дете, стига да не преяждате с тях. Йодът в състава им помага на щитовидната жлеза да работи правилно, а произвежданите от нея хормони са важни за формирането на нервната, костната и мускулна тъкан на плода.

Желязото в черешите спомага за повишаване на хемоглобина, а анемията е чест проблем на бременните, особено през последните месеци преди раждането. Калият участва в кръвообразуването и обмяната на веществата и предпазва от отоци, така че при подути глезени шепа череши ще ви повлияе добре. Калцият пък е необходим за минерализиране на костната тъкан на плода, за пълноценна дейност на нервната система и за производство на кръвни клетки.

Магнезият е необходим за работа на нервната система и поддържа мускулния тонус, като не допуска пренапрягане на гладката мускулатура, включително и на матката. Той ни е нужен за здрав сън, за добро настроение, за по-голяма устойчивост на стрес. Витамините от група В са необходими за укрепване на имунитета, както и аскорбиновата киселина (витамин С). Имунитетът на бременната жена е понижен поради естествени и логични причини – прогестронът го потиска, за да бъде запазен плода. При това обаче бременната се оказва по-податлива на простудни и вирусни заболявания.

Колкото са по-тъмни черешите, толкова повече антиоксиданти съдържат. Склонните към алергии бременни обаче ще е добре да наблегнат на жълтите и розови сортове череши, защото те по-рядко предизвикват алергия. Плодът може да бъде полезен срещу сутрешно гадене – ако хапнете няколко череши сутрин след събуждане, възможно е неприятните усещания да намалеят или да изчезнат съвсем.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Благодарение на пектина, пресните череши действат като натурално разхлабително средство и прочистват червата. Тези плодове са полезни при запек и хемороиди, както и при деликатни женски дефекационни проблеми, свързани с бременността.

Бременните могат да консумират не само плодовете, но и листата и дръжките – от тях се прави отвара, която влияе добре на състоянието на кръвоносните съдове и сърцето. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ