Напишете дума/думи за търсене

Майка на 8 деца роди и внучето си

Шализ Смит е щастлива, че е успяла да дари с най-голямото щастие дъщеря си Кейтлин.

50-годишната американка износва бебето на дъщеря си, която страда от автоимунно заболяване

Американката Шализ Смит е на 49 г., когато разбира, че най-голямата ѝ дъщеря никога повече няма да може да забременее, защото страда от рядко автоимунно заболяване. Самата тя е майка на осем деца и перспективата Кейтлин да трябва да се откаже от мечтата си за свое голямо семейство ужасно я натъжава. “Започнах непрекъснато да разсъждавам върху това. Да се моля нещо да се промени. Един ден, докато сгъвах прането, си помислих: “Защо да не стана сурогатна майка на бебе на Кейтлин?” Знаех, че това ще ѝ спести много трудности, но ми отне известно време, за да ѝ го кажа, както и да го обсъдя със съпруга си”, разказва Шализ пред телевизионното предаване “Добро утро, Америка”. Когато обаче споделя идеята си, всички в семейството я приемат безрезервно.

“Трудно ми беше да осъзная, че никога повече няма да мога да забременея и често обсъждах с мама как се чувствам. Така че, когато тя ми се обади с предложението да стане “мой заместител” в раждането на бебе, беше наистина луд момент”, спомня си 25-годишната дъщеря. Тя и съпругът ѝ Мигел Муньос искат много да имат деца, но нещата не се случват по естествен път. След тригодишни безуспешни опити да зачене се обръщат за помощ към репродуктивна клиника. Първоначално лекарите откриват, че тя има ендометриоза. Предлагат им инвитро процедура и те се съгласяват. При първия опит през 2019 г. се получават четири ембриона. Два от тях са имплантирани в тялото на Кейтлин, като от единия се ражда синът им Калахан. Почти в края на бремеността си с него тя научава, че страда и от синдрома Сьогрен, който сериозно е увредил нейните бъбреци. Лекарите са категорични, че трябва незабавно да извадят бебето и тя никога повече да не забременява, тъй като може да има фатални последици за орагнизма ѝ. Заедно с радостта от появата на малкото момченце Кейтлин започва да изпитва и тъга, че няма да може да даде шанс на останалите два замразени ембриона да се превърнат в деца.

Споделя това с майка си, която е запозната добре с дългата битка на Кейтлин и Мигел да станат родители и получава разбиране от нея, а след известно време и неочакваното предложение за помощ. “Определено бях изненадан, че е готова на девета бременност. Искам да кажа, че аз съм трето от осем деца и самият факт, че е решила да направи това за мен, беше невероятен. Тя е жена чудо – да забременее на 49 и да роди на 50 години внучката си”, споделя дъщерята.

Шализ е подложена на подробни медицински прегледи, преди лекарите да се съгласят да имплантират в тялото ѝ създадени от яйцеклетки на Кейтлин и сперматозоиди на Мигел ембриони. Установено е, че тя е в много добро здраве и предишните ѝ осем бременности са били без никакви проблеми. Подложена е на кратка хормонална терапия. “Съпругът ми се оказа много добра медицинска сестра и ми слагаше необходимите инжекции през първите 10 седмици след инвитро процедурата”, разказва през смях Шализ Смит. Всичко протича безпроблемно и тя забременява. Първите три месеци са изпълнени с леки притеснения заради нейната възраст, но след като минават, всички си отдъхват. Даже цялата фамилия отива да посрещне 50-ия рожден ден на Шализ в “Дисниленд”. “Бях бременна в шестия месец с внучката си, но се чувствах страхотно и можех да обикалям парка и със собствените си деца”, спомня си тя.

Малката Алайна Кейт-Шализ се ражда през май, като дъщерята е плътно до майка си в болницата и първа поема своето бебе. Публикува снимка на двете с новороденото и пише в инстаграм следното съобщение: “Какво невероятно изживяване бяха последните 24 часа. Нямам думи. Майка ми е жив ангел. Още когато ни предложи да бъде наш сурогат, почувствах, че това е правилното нещо. Тя се справи невероятно през цялата бременност и имахме страхотно преживяване при раждането. Благодарна съм ѝ за нейната безкористност в това пътуване”.

Още като малка Кейтлин винаги си е представяла, че ще отглежда много деца и ако сред тях има поне едно момиче, ще го кръсти на себе си. След случилото се обаче решава в името на малкото ѝ момиченце да има нещо и от неговата баба, която го е износила. Двете са изключително щастливи от начина, по който Алайна Кейт-Шализ идва на този свят и с охота дават интервюто пред американските медии, за да насърчат и други хора, изпаднали в тяхното положение, да се освободят от предразсъдъците, че подобно нещо е нередно.

“По време на бременността имаше много хора, които ми казваха колко трудно ще ми бъде да предам бебето на дъщеря си, когато се роди, след като съм го носила в продължение на девет месеца, но това не беше така. От самото начало знаех, че то не е мое. Това беше подарък за дъщеря ми, който тя не можеше да направи за себе си. Бих сторила всичко за всяко от децата си”, обяснява Шализ Смит. По думите ѝ това е било една от най-лесните нейни бременности и тя смята, че това се дължи на силната вяра, че постъпва правилно. Възстановяването след раждането също е минало бързо.

Много по-тежка е била раздялата със семейството на Кейтлин, което след раждането на дъщеря си е трябвало да се върне в своя дом в Тексас на 1600 км от къщата на Шализ. “Въпреки че сбогуването не беше лесно и разстоянието е голямо, за да се виждаме често, усещам, че връзката помежду ни е по-силна от всякога и сякаш обвита с още един слой любов. Да, разбирам, че за някои хора е лудост да износиш в една и съща утроба и дъщеря, и внучка, но аз не се съмнявам, че съм постъпила правилно”, обяснява Шализ Смит.

Друга жена е бременна с близнаците на Джейми Чънг, докато тя се снима

Американската актриса Джейми Чънг разкри, че е използвала сурогатна майка за раждането на близнаците си, защото се е страхувала, че евентуална бременност може да провали успешната ѝ актьорска кариера, съобщи “Космополитън”.

“Имам чувството, че в актьорската професия бързо биваш забравян, ако не работиш няколко месеца. А аз се трудих здраво през целия си живот, за да стигна дотук, където съм, и не искам да изпускам възможности”, обяснява 39-годишната актриса. Тя признава, че това е било компромисно решение, което двамата със съпруга ѝ – актьора Брайън Грийнбърг, са взели заедно. Те станаха родители на две момченца миналата година, но досега не са разкривали как те са били родени.

“Мисля, че има малко срам. Сурогатството все още не е много често срещано нещо и не бяхме готови за присъда. Вероятно хората си мислят: “О, тя е толкова суетна и затова не иска да забременее”, но нещата са много по-сложни от това”, посочва Джейми Чънг. През 2019 г. тя публично признава, че е замразила свои яйцеклетки, тъй като иска да бъде майка, но натовареният ѝ график не позволява да го направи. “Опитвам се да печеля време. Имам най-добрия партньор в живота и искам един ден да отгледам дете с Брайън, но просто не съм сигурна кога ще се случи това”, написа тогава в туитър актрисата. По отношение на избора да разчита на друга жена да износи децата им обаче не е имала сили да бъде толкова открита. Казва, че даже е преживяла следродилна депресия и е трябвало да се подложи на терапия. “Изпитвах безпокойство и бях ядосана заради това, тъй като не исках животът на децата ми да започва с нещо толкова негативно. Но терапията ми помогна да осъзная, че това е, защото съм претоварена и че трябва просто да подредя по-добре задачите си”, обяснява Джейми Чънг. Тя признава, че гледането на близнаци е сериозно предизвикателство и трябват поне трима възрастни, но освен на бавачка те са се научили да разчитат и на помощ на близки, което значително е облекчило нещата. Нейните страхове обаче не са изолиран случай. Проучвания показват, че около 40% от младите хора се страхуват, че раждането на деца ще провали кариерата им.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ