Напишете дума/думи за търсене

Грешка е да отбивате бебето бързо и изведнъж

Когато детето ви спре да суче и получава цялата си храна от източници, различни от гърдата, се счита за отбито.

Този процес обикновено изисква много търпение и може да отнеме време, в зависимост от възрастта и колко добре и бързо се приспособява отрочето ви. Изживяването е различно за всеки.

Отбиването е дълго “сбогом” - емоционално, понякога болезнено и в същото време освобождаващо. Но не трябва да означава край на интимността, която вие и вашето дете сте установили чрез кърменето. То просто означава, че трябва да замените кърменето с други дейности за хранене и дохранване. Ако сте държали детето си на гърда за утеха, намерете други начини да го накарате да се почувства по-добре. Четете книга или пейте песен заедно. Или пък вместо това играйте навън.

Вие имате най-правилна преценка кога е време за отбиване и не е нужно да слагате краен срок, освен ако не сте готови да го направите наистина в точно това време. Ако можете, е хубаво да кърмите детето си поне една година. Въпреки това, което приятели, роднини или дори непознати могат да кажат, няма подходящ или неподходящ момент за отбиване. Ако чувствате, че е дошло време, значи е.

По-труден, по-бавен и дори драматичен може да бъде процесът на отбиване на изцяло кърмени бебета, които използват гърдата на майката за успокоение и заспиване. Обикновено те продължават да искат да сучат винаги, когато стане време за сън или щом усещат емоции, които не могат да овладеят сами.

В тези случаи майката трябва да намери индивидуален подход към детето си, който в най-добрия случай е плавен, деликатен и емпатичен. Има случаи, в които самото бебе престава да търси гърдата естествено, непринудено и непридружено със сложни процедури и стратегии. Нерядко това се случва след т.нар. “кърмаческа стачка” или просто в резултат от естественото физическо и емоционално развитие.
В други случаи, обаче, говорим за пристрастени кърмачета, за които процесът по отбиването е истинско предизвикателство. 

Имайте предвид следните насоки :

Грешка е да се опитате да отбиете бързо, рязко и изведнъж. Това може да накара бебето да се чувства емоционално отхвърлено, а вас – ядосана, тъжна, гузна и виновна.

Започнете да премахвате храненията на гърда едно по едно. В някои случаи ще се наложи да проявите креативност, за да разсеете детето от неговите "набези" и позиви към гърдите ви.

Ако все още имате нощни хранения, опитайте се да предлагате заместител на гърдата. Най-добре е това да бъде шише с биберон, пълно с вода със стайна температура. Имайте предвид, че първите опити вероятно ще са катастрофални, но не се отказвайте и продължавайте да предлагате шишето вместо гърда.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Ако бебето не е твърде голямо, можете да опитате да му предлагате биберон-залъгалка през нощта. За изключително кърмените бебета стратегията рядко е успешна, но в този момент дори и малките шансове си заслужават опита.

Развивайте емоционалната интелигентност на детето и отделете време да го приучите как да се справя с емоциите си. Често кърменето остава като остров на блаженство, в който негативните емоции отшумяват автоматично и емоционалното израстване на детето играе ключова роля за лесното отбиване.

Позволете си да отсъствате. Когато майката е с детето нон стоп, кърменето стои на дневен ред по няколко пъти на ден. Когато това време наближи, излезте да се разходите и оставете детето на друг член на семейството.

Горното важи с пълна сила за дневното и нощното приспиване. Първите заспивания без гърда могат да бъдат проблематични, но бебетата бързо се приспособяват и с почуда откриват, че могат да заспят и без майка си.

Когато кърменията започнат да отпадат едно по едно, можете да започнете да усещате гърдите си напрегнати и пълни. Това е съвсем нормално и отминава сравнително бързо. Не е необходимо да се цедите, освен ако не усещате силно препълване – тогава изцедете само до облекчение, без да изпразвате гърдата.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ