Напишете дума/думи за търсене

При дефицит на витамин А кожата на детето може да стане суха и лесно дразнима

Развитието на детето зависи от приема с храната на необходимите за жизнените процеси енергия и хранителни вещества – белтъци, мазнини и въглехидрати, витамини и минерали.

Витамините и минералите са вещества, които нямат структурна функция, но са задължителна част отхранителния внос, тъй като са абсолютно необходими за всички жизнени процеси на детския организъм. Те имат незаменима роля за правилното развитие и функциониране на имунната система на детето.

Витамин А

Витамин А е мастноразтворим витамин с важна роля в жизнените процеси, свързани със строежа и защитната функция на кожата, по-конкретно на епителния слой. Той има ключово значение за синтезирането на хормона на растежа и за функционирането на имунната система.

Източници на витамин А са млякото, яйцата, черният дроб. Човешкият организъм може да синтезира витамин А от бета-каротин, т. нар. провитамин А, който се съдържа в жълтооранжево оцветените плодове и зеленчуци – моркови, сладки картофи, пъпеш и други.

При дефицит на витамин А кожата на детето може да стане по-суха и лесно дразнима, лигавиците също могат да бъдат засегнати, забавя се и растежът. Вероятно е да възникнат нарушения в зрението и да зачестят острите заболявания.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

При прекомерен прием с храната на провитамин А или бета-каротин няма риск от токсични прояви, но може да се наблюдава жълтеникаво оцветяване на кожата.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ