Напишете дума/думи за търсене

Какво води до раждане преди термина?

Отговаря д-р Николай Доганов, акушер-гинеколог и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

За преждевременно се смята раждане, което настъпва преди 37-ата гестационна седмица на бременността, или преди 259-ия ден. Брои се от първия ден на последната редовна менструация.

Обикновено това са раждания между 20-а и 27-а гестационна седмица (седмица на бременността), при което бебето е с тегло от 500 до 2500 г. Преждевременните раждания съставляват 7-8% от всички раждания. В 60% от случаите причините остават неизвестни.

Състоянията, които предразполагат за преждевременните раждания, са: бременни под 16 години, ниско социално-икономическо състояние, пушене, наркомания, анемия, заболявания на бременната с висока температура, инфекция на пикочните пътища, вродени дефекти на матката, миоми, слабост на маточната шийка, високо кръвно налягане на бременната, много раждания, многоводие, предлежание на плацентата и др.

В 1/3 от случаите преждевременно пукване на околоплодния мехур е причина за преждевременно раждане. Симптомите често са незабележими. В началото бременната усеща менструалноподобни болки, тежест ниско долу в корема и кръста. Неболезнените маточни контракции се разпознават по втвърдяването на корема, което се усеща с ръка върху матката. Важно е редовно да се посещава женска консултация, където при преглед могат да се установят промени в маточната шийка (скъсяване, размекване, разширение) и да се вземат навременни мерки в болнична обстановка.

Доказана е връзката между преждевременното раждане и половото сношение при рискови бременни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ